Vox dona l'alcaldia d'Elx al PP de Pablo Ruz a canvi de tres regidories

El candidat popular i la líder de Vox Aurora Rodil han firmat el pacte de govern, que donarà entrada a l'extrema dreta en l'executiu municipal en les carteres de família, territori i promoció econòmica

Pablo Ruz (PP) i Aurora Rodil (Vox) signen l'acord entre les dos formacions a Elx
Pablo Ruz (PP) i Aurora Rodil (Vox) signen l'acord entre les dos formacions a Elx / À Punt

El Partit Popular i Vox governaran l’Ajuntament d’Elx (Baix Vinalopó). Les formacions han firmat un pacte que convertirà al popular Pablo Ruz en alcalde de la tercera ciutat més poblada de la Comunitat Valenciana, a canvi de donar entrada a l'extrema dreta d'Aurora Rodil a l'executiu municipal. El PP ha concedit Vox tres regidories: Promoció Econòmica i Formació; Pedanies, Camp d’Elx i Vertebració Territorial; i Família i Majors, que segons especifica l'acord "inclourà les competències, relacionades amb infància i promoció de la natalitat, i polítiques en favor de la vida". Aurora Rodil serà tercera tinent d'alcaldia i assumirà la cartera de Família.

Els últims moviments i declaracions de les parts anticipaven un acord imminent. Ruz ja va avançar a Les notícies del matí que hi hauria entesa amb Rodil (Vox), assegurant que era “sensata”. “La candidata de Vox és una persona extraordinària, a la qual conec no sols de la política, sinó d’abans, i amb qui tinc una relació molt bona. Estic segur que arribarem a bon port”, manifestava el candidat popular. 

El d’Elx s'ha convertit en el primer gran pacte entre el Partit Popular i Vox després de les eleccions del 28M a la Comunitat Valenciana i s'ha materialitzat unes hores abans que es coneguera l'entesa entre les formacions per a governar la Generalitat. L'acord municipal s'aparta de les recomanacions del president del PP Alberto Núñez Feijóo, que durant la precampanya es va mostrar partidari de deixar governar les llistes més votades. Els populars van quedar segons en les municipals d'Elx, amb 11 regidories, que sumen majoria amb els tres que va obtindre Vox. El PSPV va guanyar els comicis, amb el 38,7% dels suports i dotze regidors, però la desfeta de Compromís (un regidor) i la desaparició d’Unides Podem - Esquerra Unida han impedit reeditar el govern progressista.

Menys tributs, ajudes a la natalitat i aules "lliures d'adoctrinament"

L'acord signat al Baix Vinalopó situa com a eix "essencial" de la política social de l'Ajuntament d'Elx el suport a la família, entre altres compromisos. Així, en defensa del "dret a la vida" anticipa una ajuda a la natalitat de 1.000 euros per nou fill nascut o adoptat en els últims dos anys i un increment de les bonificacions a les famílies nombroses. En educació es compromet a defendre la "llibertat dels pares per a triar el model educatiu", que concreta en "aules lliures d'adoctrinament" i un districte únic de matriculació. També s'anticipen mesures per a "promoure la igualtat real entre homes i dones i a la plena conciliació", com l'obertura dels centres educatius en horari de vesprada per a extraescolars i activitats esportives.

Document
Consulta l'acord de govern de PP i Vox a Elx
Consulta'l

En matèria econòmica s'acorda una rebaixa del 3% dels tributs municipals "que siguen susceptibles de reducció" i l'eliminació de l'ajuda o subvenció a entitats que promoguen "l'ocupació il·legal" o "la ruptura o la divisió al nostre municipi", especialment si "persegueixen fins contraris a la Constitució de 1978".

Sense zones de baixes emissions i amb menys carrils-bici

A més, anticipa un Pla de Mobilitat Municipal, que desmantellarà "els carrils-bici, que han generat els majors problemes de trànsit" i prescindirà de la "imposició de zones de baixes emissions", una obligació per normativa europea que, segons l'acord "que només han servit per a desplaçar els fluxos de trànsit, no per a reduir-los". S'assegura la posada en marxa "d'accions de protecció del medi ambient sense prejuís ideològics" i d'accions per a reclamar la derogació del reial decret que retalla les aportacions del transvasament Tajo-Segura.

També et pot interessar

stats