La moció de censura del PSPV i Ciutadans situa en l'alcaldia d'Oriola la socialista Carolina Gracia

El ja exalcalde Emilio Bascuñana denuncia interessos ocults i creu que el PP tornarà a l'alcaldia prompte

Gracia, nova alcaldessa d'Oriola
Gracia, nova alcaldessa d'Oriola / À Punt NTC

L'alcaldia d'Oriola (Baix Segura) ha canviat aquest dilluns de mans, tal com estava previst. Els sis regidors del PSPV-PSOE i els cinc de Ciutadans, amb el vistiplau del tres de Canviem Oriola, han concretat la moció de censura anunciada i han aconseguit fer fora de l'alcaldia Emilio Bascuñana, del PP, per a situar al capdavant de l'Ajuntament a la socialista Carolina Gracia. És la segona alcaldessa que ha tingut Oriola.

Durant la sessió, que ha omplit l'auditori de gom a gom, els impulsors han argumentat el motiu de la moció: "bloqueig institucional i falta de voluntat i de capacitat d'arribar a acords", "la inacció i la nul·la predisposició al diàleg" o la incapacitat per aprovar uns nous pressupostos (prorrogats des de 2018).

La moció de censura ha tingut èxit en un context de forta tensió, sobretot pel que fa als cinc regidors de Ciutadans. La direcció provincial d'Alacant de Ciutadans ha proposat, de fet, a la direcció nacional del partit la suspensió cautelar de militància per als cinc edils d'Oriola que han recolzat la moció

Responsabilitat i respecte

Carolina Gracia ha defensat, durant el debat de la moció, que Oriola necessita un ajuntament que prenga decisions i ajude a reactivar la ciutat. "La responsabilitat de passar a l'acció davant l'escenari de bloqueig i ingovernabilitat en aquest ajuntament. Una decisió està meditada i analitzada de manera meticulosa. Una decisió legítima i democràtica", ha argumentat en la seua intervenció la regidora socialista.

La ja nova alcaldessa ha afegit que l'Ajuntament "ni pot ni ha de" resignar-se davant els problemes d'Oriola. Gracia ha recordat la falta de pressupost, que el municipi té un Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) de més de 40 anys, manca de millores al nucli històric o no té cap projecte industrial nou, entre altres reptes. "Aquest repte l'afrontem amb responsabilitat, amb valentia, però amb molt respecte", ha dit. Gracia ha fet una crida al teixit social i econòmic d'Oriola en aquest camí.

Bascuñana parla "d'interessos ocults"

Per la seua banda, Bascuñana ha dit que abandona l'alcaldia "amb el cap alt, orgullós de la nostra gestió, la consciència tranquil·la i les mans molt netes". L'exalcalde d'Oriola ha fet valdre que els ciutadans d'Oriola l'han triat en dues ocasions a les urnes.

Bascuñana ha tingut paraules per a Ciutadans i ha dit que el tiren per no "cedir a xantatges". El polític popular ha dit que els defensors de la moció arriben per "interessos ocults". L'exregidor creu que la iniciativa desvirtua la democràcia. "Me'n vaig sense rancor ni mals desitjos per a qui agarre hui el bastó de comandament", ha afegit.

Bascuñana, aquest dilluns
Bascuñana, aquest dilluns / À Punt NTC

Per tancar la seua intervenció ha agraït el suport del PP i s'ha mostrat convençut que tornaran a l'alcaldia en poc de temps.

Canviem Oriola parla de canvi necessari

Canviem Oriola ha recordat que Bascuñana està investigat per malversació i que ha pecat d'inactivitat durant els últims anys. "Aquest canvi de govern no és suficient per a aquest grup, però és necessari", ha dit María García Sandoval, regidora d'aquest grup. "Adoptem la decisió més útil per a Oriola", ha resumit.

Ciutadans defensa una ciutat més amable i sensible

Des de Ciutadans, José Francisco Aix ha dit que la moció respon a la "responsabilitat, urgència i responsabilitat". "Volem obrir una nova etapa", ha afegit. El regidor ha mencionat com a objectius la reactivació econòmica del municipi, una Oriola més sensible amb els més vulnerables. També ha dit que cal avançar en la mobilitat sostenible, una millora de les instal·lacions esportives, una reforma del nucli antic, entre altres qüestions mencionades.

També et pot interessar

stats