Les valencianes i els valencians celebrem el nostre dia gran

El poble valencià celebrem aquest Nou d’Octubre que el 1238, fa ara 784 anys, Jaume I va conquerir la València musulmana, assentant les bases d’un nou regne que sembraria la llavor de la nostra identitat actual

Finalitza la processó cívica amb la tornada de la Senyera
La processó cívica amb la tornada de la Senyera / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
09 d'octubre 2022 - 06:30 Actualitzat: 09 d'octubre 2022 - 13:53

El poble valencià celebrem aquest Nou d’Octubre que el 1238, fa ara 784 anys, Jaume I va conquerir la València musulmana, assentant les bases d’un nou regne que sembraria la llavor de la nostra identitat actual. Una festa que va fer les primeres passes tan sols un segle més tard de la conquesta, superant obstacles com l'abolició dels furs de Felip de Borbó o la dictadura franquista, i que es manté ben viva.

Enguany, a més, l’Estatut d'Autonomia compleix 40 anys. La carta magna valenciana ens ha permés recuperar l’autogovern i les institucions històriques pròpies, però la seua aprovació no va estar exempta de polèmica, sobretot quant als aspectes identitaris. Hui, quatre dècades més tard, s’ha obert el meló de la reforma i són cada vegada més les veus que aposten per modificar-la.

El Nou d’Octubre és, a més, Sant Donís, el dia en què moltes valencianes i valencians aprofitem per a mostrar el nostre afecte a les persones que més estimem oferint fruites de massapà i mocadors amb la mocadorà, una tradició que commemora la conquista de València pel rei Jaume I.

Miguel Hernández, Enric Valor, Manuel Vicent, Sole Giménez i el poble d'Ucraïna, Altes Distincions de la Generalitat

L’agenda institucional ha arrancat aquest matí amb el solemne acte de lliurament de les Altes Distincions de la Generalitat. El poeta oriolà Miguel Hernández, quan es compleixen 80 anys de la seua mort, i Enric Valor, un dels màxims exponents de la recuperació de la tradició oral valenciana, han sigut, a títol pòstum, dos dels cinc guardonats d’enguany.

A la llista s'han unit la cantant Sole Giménez, el poble ucraïnés com a símbol de resistència i com a mostra de suport a la legalitat internacional i el novel·lista i escriptor de la Vilavella Manuel Vicent, que ha parlat en nom dels guardonats i ha retut homenatge a les persones que "se sacrifiquen pels altres i aposten pel costat optimista, alegre i positiu de la vida".

A banda, s'han atorgat una trentena de distincions més a persones i col·lectius per la seua aportació a la millora de la societat valenciana. Enguany, entre altres, s'ha reconegut la tasca del pintor alcoià Toni Miró o a l'escriptor Rafa Lahuerta, autor del best-seller valencià Noruega. Coincidint amb el quaranté aniversari de l’aprovació de l’Estatut, el Consell ha volgut també premiar el col·lectiu de treballadores i treballadors de la Generalitat i, amb motiu del centenari de tres clubs de futbol valencians referents, el CE Castelló, l’Hèrcules CF i l’Elx, també rebran les distincions.

Després del lliurament de les distincions, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha tornat a demanar en el seu discurs institucional “uns pactes autonòmics de segona generació que actualitzen l’estat de les autonomies, un reset territorial”. En la mateixa línia s'ha expressat la vicepresidenta del Consell, Aitana Mas, que ha reivindicat més recursos “per a protegir més i millor les famílies, les empreses i el territori” en un context d’incertesa i ha reclamat “exigir, amb unitat, un finançament just”.

Una processó sense restriccions

La processó cívica ha recuperat enguany la normalitat posterior a la pandèmia i, de fet, també ho ha fet el recorregut habitual, amb les obres finalitzades a la plaça de la Reina. Enguany, el vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana de la ciutat, Sergi Campillo, ha sigut l'encarregat de conduir-la pels carrers de València.

A les 12:00 hores, la Reial Senyera ha eixit del balcó de l'Ajuntament de València i ha anat en direcció al carrer de Sant Vicent, la plaça de la Reina i el carrer de la Pau fins a arribar al Parterre, on s'ha fet una ofrena de flors a l’estàtua eqüestre de Jaume I.

La delegada del govern central a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, ha destacat que el dispositiu de seguretat organitzat per a aquest Nou d'Octubre vetlarà perquè "totes les persones gaudisquen de la festa amb total llibertat". A més, ha afegit que els agents garantiran la seguretat de les tres manifestacions que tindran lloc durant la vesprada i el recorregut de les quals està consensuat amb la delegació.

Tres manifestacions coincidiran en els carrers de València 

A les 18:00 hores, la tradicional manifestació convocada per la Comissió 9 d'Octubre, que sota el lema 'Guanyem les sobiranies' vol reivindicar aspectes com l’infrafinançament, la limitació legislativa de les Corts o el respecte a la igualtat lingüística, partirà des de la plaça de Sant Agustí.

Una segona marxa, convocada per una vintena d'organitzacions del moviment sindical, feminista, casals populars, ateneus, associacions culturals, el moviment antifeixista i la CUP coincidirà en lloc i hora amb l'anterior. El lema escollit enguany és 'Per la terra i contra el feixisme!' i començarà a les 16:30 a la plaça de Benimaclet.

L'Associació Cultural Puny organitza una tercera marxa que compta amb dues columnes, que eixiran a les 16:45 des del barri de Benimaclet i Malilla, i que també confluiran a la plaça de Sant Agustí a les 18:00 hores.

Segueix el Nou d’Octubre en À Punt

La televisió d’À Punt redobla esforços i ha iniciat la jornada amb un programa especial conduït per Marta Ventura que ha comptat amb diferents punts de directe repartits per tot el territori: Alacant, Castelló de la Plana, Xàtiva, Morella, Oriola o Alcoi. A més, s'ha retransmés en directe el lliurament de les distincions de la Generalitat i la processó cívica.

En la sobretaula, a partir de les 15:45 hores, s’emetrà la pel·lícula La mort de Guillem, seguida d’un especial Bona vesprada Nou d’Octubre, que connectarà, a les 18:00 h, amb els serveis informatius per a un avanç d’actualitat de la jornada.

El programa La cuina de Morera oferirà un menú tradicional amb receptes plenes d’història i, en acabar l’informatiu, s’oferirà la gala Les mans del Genovés des del teatre Principal de València, un homenatge del món de la cultura valenciana a Paco Cabanes, el Genovés, un referent indiscutible del món de la pilota.

També et pot interessar

stats