Puig reclama uns pactes de segona generació que actualitzen l’estat autonòmic

En el discurs institucional amb motiu del Nou d’Octubre, el president de la Generalitat ha tornat a demanar un "'reset' territorial" 

Ximo Puig en l'acte institucional del 9 d'Octubre
Ximo Puig en l'acte institucional del Nou d'Octubre / À Punt NTC

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha tornat a demanar aquest diumenge en què celebrem el Nou d’Octubre, “uns pactes autonòmics de segona generació que actualitzen l’estat de les autonomies, un reset territorial”. 

“Per una Espanya justa i polifònica que no ofegue el potencial valencià: amb finançament just, condonant el deute lligat a l’infrafinançament i amb cogovernança eficient”, ha dit el cap del Consell.

Així, Puig ha començat el discurs referint-se a l’autogovern com una “palanca de progrés, una garantia de drets” i “un instrument útil per a “viure millor”, destacant que aquesta és “la base del nostre estat del benestar” i “la nostra 'senyera' social”.

En el quaranta aniversari de l’Estatut, Puig ha recordat com el poble valencià va prendre partit i va exigir “ser nosaltres mateixos” i fer-ho “en llibertat”. Ara, quatre dècades més tard, també ha posat en relleu com els valencians i les valencianes continuen prenent partit, solidaritzant-se amb els refugiats d’Ucraïna, als quals “acollim amb els braços oberts”. En especial s’ha dirigit a Margarita Arbelay, que ha recollit l’Alta Distinció de la Generalitat en nom del poble ucraïnés.

El cap del Consell també ha fet menció de “les greus dificultats que la inflació està provocant en les famílies valencianes i en les empreses” i ha recalcat el suport de la Generalitat a la majoria social. Segons ha assenyalat, a Espanya és necessari "donar tots per a guanyar tots", i ha reclamat "respecte" com a remei per a "sanar fractures" com que no s'acorde un finançament just per a tots els territoris, que no es pacte una fiscalitat que evite el dúmping, o que no es concerte una acció conjunta per la sostenibilitat i l'autonomia energètica.

"Acord, unió i interés general, aquest és l'itinerari i junts, n'estic convençut que el recorrerem", ha asseverat Puig, que ha garantit que els valencians estan preparats per a fer front a aquesta "dècada d'oportunitats".

Per acabar, ha destacat la faena que fan i ha donat l’enhorabona a totes les persones distingides per representar la “societat optimista, resistent i solidària” que és la valenciana.

També et pot interessar

stats