Manuel Vicent: "No espere ser estimat a Austràlia o al Japó, sinó a la meua pròpia terra"

L'escriptor de ‘Tramvia a la Malva-rosa’, que ha parlat en nom dels guardonats amb les Altes Distincions d'enguany, ha reconegut les persones que "se sacrifiquen pels altres i aposten pel costat optimista, alegre i positiu de la vida"

El Consell atorga les Altes Distincions de la Generalitat / À Punt NTC

L'escriptor i periodista Manuel Vicent, reconegut enguany amb l’Alta Distinció de la Generalitat, ha reivindicat en el seu discurs d’agraïment un missatge optimista i esperançador en aquests temps de “pessimisme congènit i banalitat frívola” i el seu íntim lligam amb el territori: “No espere ser estimat a Austràlia o al Japó, sinó entre els meus, a la meua terra, on en saludar dient ‘bon dia’ et contesten ‘bon dia’”.

Vicent ha recollit el seu guardó en nom dels premiats i premiades amb l'Alta Distinció de la Generalitat: el poetà oriolà Miguel Hernández i el filòleg, escriptor de Castalla i gran recuperador de rondalles, Enric Valor, a títol pòstum, la cantant i compositora Sole Giménez i el poble ucraïnés.

Foto de família amb totes les persones guardonades amb les Distincions de la Generalitat Valenciana
Foto de família amb totes les persones guardonades amb les Distincions de la Generalitat Valenciana / Manuel Bruque (Efe)

L’escriptor de la Vilavella ha volgut reconéixer les persones anònimes que “s’esforcen per tindre una vida més agradable, suportable i digna de ser viscuda”, i els herois moderns “que se sacrifiquen pels altres i aposten pel costat optimista, alegre i positiu de la vida”.

Doctor honoris causa de dues universitats, la Jaume I de Castelló i la Universitat de la Plata d’Argentina, i escriptor de Tramvia a la Malva-rosa o La novia de Matisse, ja va rebre el Premi de les Lletres Valencianes el 2014. La seua extensa producció literària inclou una vintena de novel·les i una quinzena de biografies.

Lucía Izquierdo, nora de Miguel Hernández, ha compartit l'Alta Distinció atorgada al poeta a títol pòstum amb "tots aquells que estan en els vorals, que encara estan on estan i que cal recollir".

A més, en l'acte institucional amb motiu del Nou d'Octubre que s'ha celebrat aquest diumenge al matí al Saló de Corts del Palau de la Generalitat, una trentena de distincions s'han atorgat a persones i entitats amb trajectòries destacades que han fet avançar la societat valenciana. Entre altres, s'ha reconegut la tasca del pintor alcoià Toni Miró o a l'escriptor Rafa Lahuerta, autor del best-seller valencià Noruega. Coincidint amb el quaranté aniversari de l’aprovació de l’Estatut, el Consell ha volgut també premiar el col·lectiu de treballadores i treballadors de la Generalitat i, amb motiu del centenari de tres clubs de futbol valencians referents, el CE Castelló, l’Hèrcules CF i l’Elx, també rebran les distincions.

La vicepresidenta del Consell i portaveu, Aitana Mas, que ha conduït l'acte, ha reivindicat més recursos “per a protegir més i millor les famílies, les empreses i el territori” en un context d’incertesa i ha reclamat “exigir, amb unitat, un finançament just”.

Així mateix, Mas ha reconegut l’aportació dels pobles moriscos i jueus “que van dibuixar una comunitat complexa” i “la força, altura de mires i diàleg” de les persones que “van llaurar un consens sobre el qual es va fomentar la nova Generalitat”.

També et pot interessar

stats