‘Zoom’ analitza els 40 anys de l'Estatut de l'Autonomia de la Comunitat Valenciana

L'espai de reportatges d'investigació d'À Punt reuneix per primera vegada cinc presidents de la Generalitat Valenciana per a conversar sobre quatre dècades d'autogovern.

berna
Per primera vegada, cinc presidents de la Generalitat junts opinant sobre l'Estat d'Autonomia / À Punt NTC
07 d'octubre 2022 - 12:43

L'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana compleix 40 anys el diumenge 9 d'octubre, coincidint amb la festivitat de l'autonomia. Durant aquestes quatre dècades, els valencians han disposat de lleis pròpies per a la gestió d'àrees com ara la sanitat i l'educació. Per a analitzar el procés, Zoom, l'espai de reportatges d’investigació d'À Punt, ha reunit, experts, testimonis i, per primera vegada, a cinc dels presidents del govern autonòmic, que, junts en el programa del dilluns 10 d'octubre, raonaran del que va significar l'aprovació de la carta magna valenciana.

Quaranta anys després, la ciutadania es continua formulant diverses preguntes: Van estar d'acord totes les forces polítiques i socials? Va ser un bon Estatut? Què va suposar la seua aprovació per als valencians? Va millorar la vida de la ciutadania?

Aquest Estatut va tirar avant no exempt de polèmica. La principal va estar relacionada amb la simbologia: Com havia de ser la bandera que ens representara? La denominació del territori? Aquesta lluita pels símbols es va traslladar al carrer. Les tensions entre els corrents progressistes i els més conservadors van desembocar en un clima de repressió, violència i atemptats.

L'aprovació de l'Estatut va generar molta controvèrsia, però quatre dècades més tard, la confrontació encara es fa palpable. La Generalitat va preparar una sèrie d'actes per a celebrar els 40 anys sota el lema “Fent País”, iniciativa que va ser rebutjada pel PP, Ciutadans i Vox, que no assistiren als actes commemoratius.

Dilluns que ve À Punt fa zoom sobre... l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana.

Després s’emet el concert 40 Anys de l’Aprovació de l'Estatut

Concert commemoratiu dels 40 Anys de l'Aprovació de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana. L’esdeveniment va tindre lloc el 2 de juliol a la Plaça de Bous de la ciutat de València i hi van assistir més de 5.000 espectadors. Va comptar amb les actuacions de Los Chikos del Maíz, la Capella del Misteri d’Elx, El Diluvi, La Maria, Al Tall, Julio Bustamante, la Muixeranga i els Tornejants d’Algemesí, els Nanos i Cabets d’Ontinyent, Miquel Gil, Pep Gimeno ‘Botifarra’, Alba Reche i el Ball de la Moma de Xàtiva.

També et pot interessar

stats