Les reivindicacions laborals eleven la conflictivitat en diversos sectors en el tancament del 2022

Collidors i treballadors del calcer reclamen increments salarials, mentre que altres com els metges posen l'accent en la necessitat de reforcer plantilles i inversions

Imatge d'arxiu d'una manifestació de les treballadores del sector del calcer
Imatge d'arxiu d'una manifestació de les treballadores del sector del calcer / Europa Press

Collidors, metges, treballadors del calcer, pilots d’Air Nostrum. Tots aquests perfils, a pesar de ser ben diferents entre ells, estan en lluita i en els pròxims dies aniran a la vaga per a reclamar diverses millores. Collidors i treballadors del calcer reclamen increments salarials, mentre queb altres com els metges posen l'accent en la necessitat de reforçar plantilles i inversions.

Els primers a anar a la vaga són els collidors. Aquest dimarts, en plena campanya de la taronja, al voltant de 60.000 collidors de cítrics estan cridats a secundar l’aturada indefinida en defensa d'un conveni digne per al sector. Així mateix, reclamen una pujada salarial, amb una clàusula de revisió periòdica d’acord amb l’IPC.

L'endemà, el dimecres 14 de desembre, és el torn del sector del calcer, la producció del qual es concentra a Elda, Petrer (Vinalopó Mitjà) i Elx (Baix Vinalopó). Els sindicats reclamen increments salarials anuals que garantisquen el poder adquisitiu de treballadors i treballadores, que es reduïsca la jornada anual i millores socials. És la segona aturada en menys d’un mes, després de la del passat 1 de desembre, que va tindre un seguiment del 60% dels treballadors. 

Per uns motius ben diferents es mobilitzaran, si la negociació no ho impedeix, els metges valencians, que asseguren que estan davant d'una situació extrema —amb una sobrecàrrega de faena tant als hospitals com en atenció primària— i reclamen un augment de la plantilla i de les inversions. El sindicat mèdic CESM-CV ha convocat la vaga el 17 i 18 de gener, que ja ha rebut el suport del Fòrum de Metges d'Atenció Primària de la Comunitat Valenciana (Fomap-CV) i el CSIF adverteix que s’hi sumaran si no veu "millores concretes" per part de la Conselleria de Sanitat. 

Els últims a anunciar que aniran a la vaga són els pilots d’Air Nostrum. La secció sindical del Sepla (Sindicat Espanyol de Pilots de Línies Aèries) de la companyia ha informat de la convocatòria d'una aturada en totes les bases i centres de treball, per als dies 22, 23, 26, 27, 29 i 30 de desembre i 2 i 3 de gener. El motiu d’això és el "bloqueig" en les negociacions del seu conveni col·lectiu, ja que critiquen la "postura inamovible" de l'aerolínia sobre "aspectes fonamentals de condicions de treball i reivindicació salarial de la part social"

Protestes recents

Molt sonada va ser la parada indefinida dels transportistes el 14 de novembre, que van suspendre l'endemà de començar-la. La Plataforma Nacional en Defensa del Sector del Transport va convocar la protesta per a denunciar que el govern espanyol no aplica la llei de costos; és a dir, que ni fa inspeccions ni sanciona qui els contracta a pèrdues. La protesta, que a la Comunitat Valenciana va tindre impacte nul, estava secundada per transportistes autònoms, però no per les patronals majoritàries de tot l'Estat. 

D'altra banda, els treballadors de la Ciutat de les Arts i les Ciències també han arribat a fer l’aturada prevista per al 9 de desembre en arribar a un preacord amb l’empresa. Demanaven un canvi en els llocs de treball, en especial en els horaris i en el torn del personal. La primera jornada de vaga, que van fer el 5 de desembre, va deixar sense servei l’Hemisfèric durant tot el matí per falta de personal especialitzat, encara que el museu va poder funcionar amb una certa normalitat, amb alguns retards i cues en els accessos. 

També et pot interessar

stats