El Fòrum de Metges d'Atenció Primària dona suport a la vaga sanitària convocada per al gener

El Fomap-CV considera que l'atenció primària valenciana necessita mesures urgents i assegura que el personal no pot seguir en aquesta situació d'incertesa i pressió constant

Protesta dels treballadors a l'hosipital de la Ribera
Protesta dels treballadors a l'Hospital de la Ribera / Col·legi d'Infermeria

El Fòrum de Metges d'Atenció Primària de la Comunitat Valenciana (Fomap-CV) ha donat aquest dilluns suport al moviment de vaga sanitària convocada inicialment per als dies 17 i 18 de gener, en un comunicat on assegura que l'atenció primària està davant d'una situació extrema. El col·lectiu agrega que l'atenció primària viu una acumulació de problemes "crònics llargament denunciats i sense respostes efectives, l'elevat esgotament físic i psicològic dels metges de família i dels pediatres, i la situació asfixiant, esgotadora i desmotivadora del treball realitzat".

Segons la plataforma, aquest escenari s'ha allargat "durant tant de temps que, si no s'implementen mesures de gran importància i en un temps immediat, conduirà irremeiablement al col·lapse d'aquest nivell". El fòrum explica en el seu comunicat que el personal treballa amb "absolut desconeixement sobre quin model assistencial s'està treballant i es pretén implantar, quins reforços estan previstos en aquest pla i quin paper jugaran mèdics, pediatres i altres professionals de l'atenció primària". "No podem seguir en aquesta situació d'incertesa constant", deixa clar.

En el comunicat, a més, enumeren una sèrie de requisits bàsics i urgents que l'administració hauria de prendre, com "garantir la qualitat assistencial en les consultes amb agendes de qualitat i contingents ben dimensionats, que permeten absorbir la demanda aguda que es puga generar sense ocasionar sobrecàrrega en el sistema ni en els professionals". Demanen "acabar amb les agendes infinites, que impedeixen dedicar més temps als pacients que més ho requereixen o programar ecografies, cirurgia menor o activitats comunitàries". En aquest sentit, Fomap-CV ha afirmat que les llistes d'espera són "inacceptables" i la no cobertura de places vacants "danya la imatge de l'especialitat i provoca desinterés en els estudiants de Medicina".

Per tot això, la plataforma "comparteix les reivindicacions i motivacions plantejades i que coincideixen plenament amb les ja exposades i denunciades des de fa anys pel fòrum". Quant a les 769 noves places anunciades per la Conselleria, ho consideren "absolutament insuficient, ja que només un 13% correspondrien a metges i d'aquest, un percentatge imperceptible correspondria a metges de família i pediatres d'atenció primària".

També et pot interessar

stats