Els caps de l'Hospital de Vinaròs demanen empara al Síndic de Greuges davant la "preocupant" situació sanitària

Asseguren el Servei de Radiologia està a la vora del col·lapse, amb només tres facultatius a partir de l’any que ve per a cobrir tots els torns

Imatge d'arxiu de l'Hospital Comarcal de Vinaròs
Imatge d'arxiu de l'Hospital Comarcal de Vinaròs / Europa Press

Els caps de servei de l'Hospital de Vinaròs (Baix Maestrat) han remés una carta al Síndic de Greuges en la qual li demanen empara davant la "greu i preocupant" situació de l'assistència sanitària al centre hospitalari. A més, asseguren que aquest escenari empitjorarà a partir de l'1 de gener de 2023 "si no es posa remei de manera urgent".

En la missiva s'indica que a partir de l’any que ve el Servei de Radiologia no disposarà de personal suficient per a cobrir totes les guàrdies de 24 hores a causa de "l’escassa" plantilla de facultatius. Recentment, expliquen, se n'han anat dos facultatius joves a altres hospitals amb ofertes professionals més atractives. A això se sumen les baixes laborals de llarga durada que no han sigut substituïdes i al fet que hi ha una plantilla de facultatius envellida.

"Només hi haurà tres facultatius en plantilla per a cobrir totes les guàrdies de 24 hores cada dia de l'any, un d'ells major de seixanta anys. Tots aquests factors han portat el Servei de Radiologia a la vora del col·lapse", afigen.

A més, els caps de servei indiquen que, a tot aquest escenari, se li sumen altres "greus" dèficits estructurals crònics de l'hospital que s'aguditzen de manera episòdica en molts serveis. "Actualment, no tenim cap dermatòleg; hi ha molt pocs psiquiatres amb edat de fer guàrdies; no hi ha psiquiatria infantil; no tenim cardiòleg infantil; ara no tenim reumatòleg; tampoc hi ha uròlegs per a cobrir consultes, quiròfan, guàrdies, entre altres, la qual cosa suposa la derivació de molts pacients a altres hospitals, en alguns casos a més de 150 quilòmetres", adverteixen.

A més, apunten que "és especialment escandalosa l'aberrant situació de l'absència d'uròleg de guàrdia des de fa ja quasi un any, que es manté sense canvis i que els responsables de la Conselleria de Sanitat han sigut incapaços de donar una solució real al problema".

D'aquesta manera, sol·liciten l'empara del Síndic de Greuges "perquè la Conselleria de Sanitat prenga totes les mesures possibles per a revertir i solucionar aquesta greu situació abans de la data indicada, perquè l’hospital puga oferir una atenció de qualitat i de seguretat als pacients".

Els metges remarquen que es tracta d'un defecte crònic

Des de l'hospital, Francisco Rodríguez, cap de Radiologia, explica que tenen una plantilla molt xicoteta i envellida. A més, comenta que “han anat solucionant aquest tema durant els últims anys, ja que és un defecte crònic, amb una ajuda externa de radiòlegs d’altres centres, que a partir de gener no podran vindre per determinades circumstàncies”.

Par la seua part, el cap de l’UCI del mateix hospital, Ferran Barrachina, reivindica que “no estan diagnosticant en les mateixes condicions que els companys dels altres hospitals”.

També et pot interessar

stats