Mínguez diu que a la Comunitat Valenciana no es donen les circumstàncies per a una vaga de sanitaris com en altres autonomies

El conseller de Sanitat descarta mobilitzacions semblants a les de Madrid després que el sindicat CESM l'apresse per a abordar diversos temes d'urgència en el sector

El conseller de Sanitat, aquest dimarts
El conseller de Sanitat, aquest dimarts / À Punt NTC

El conseller de Sanitat i Salut Pública, Miguel Mínguez, ha assegurat aquest dimarts que "la Comunitat Valenciana actualment no reuneix les circumstàncies d'altres comunitats perquè hi haja una convocatòria de vaga". S'ha pronunciat així durant la presentació dels pressupostos per a 2023 que el seu departament destinarà a la província de Castelló, preguntat per si temia aturades del personal sanitari després que el Sindicat Mèdic CESM li demanara una reunió "urgent" per a abordar els temes "urgents" que afecten la sanitat pública valenciana. Entre d'altres, el baix increment de la plantilla o la pressió que pateixen per la càrrega de pacients. L'entitat havia sol·licitat una trobada amb el conseller, segons ha informat, per a establir vies de comunicació i negociació relacionades amb aquestes qüestions per a evitar "un conflicte" sindical.

El titular de Sanitat s'ha referit a les circumstàncies específiques de Madrid, "on els metges i personal d'infermeria han recorregut a la vaga i això no s'ha donat ací. És a dir, nosaltres mai hem tingut tancades les urgències extrahospitalàries i ells sí, les van obrir al 50%, i això va ser un motiu que va originar la vaga". "És més, la Comunitat Valenciana l'única cosa que ha fet des de maig és ampliar el nombre de places, i hem obert fins i tot més llocs d'atenció continuada de 24 hores", per la qual cosa "no reunim les mateixes circumstàncies que la Comunitat de Madrid", ha aclarit.

Així mateix, Mínguez ha subratllat que la Comunitat Valenciana és una de les autonomies que va apostar per consolidar la plantilla que tenia contractada en l'època covid i convertir-la en places estructurals. "Hem apostat fonamentalment en atenció primària, i hem disminuït les ràtios. Estem en unes ràtios pràcticament dels millors de tot Espanya", ha apuntat.

Preguntat per si es farà un pla de xoc en consultes externes d'especialitats, el conseller ha indicat que no s'ho estan plantejant perquè creu que "hi ha capacitat per a utilitzar els recursos i disminuir la llista d'espera de les consultes". Sobre aquest tema, ha dit que "tots els mecanismes per a reduir les llistes d'espera tant en consultes externes com en proves diagnòstiques s'estan posant en marxa".

També et pot interessar

stats