Els sindicats estimen que el 60% dels 18.000 treballadors valencians del calcer han secundat la vaga

Durant la jornada de protesta hi ha hagut concentracions i piquets informatius sense incidents a la seu de l’Associació Valenciana d’Empresaris del Calcer, al parc empresarial d’Elx, i a Elda i Petrer

Imatge dels treballadors del calcer a Alacant
Imatge dels treballadors del calcer a Alacant / CCOO

El 60% dels treballadors del sector del calçat a la província d’Alacant han secundat la vaga convocada per CCOO i UGT per a reclamar millores salarials a la patronal, segons han informat aquest dijous els sindicats. En el sector treballen 18.000 persones a les comarques del sud, amb 1.074 empreses, segons estimacions sindicals.

Ismael Senet, secretari general d'UGT Muntanya-Vinalopó-Baix Segura, ha assegurat que la parada l'ha secundada un 65% dels treballadors de la província; mentre que Miguel Ángel Cerdá, secretari general de CCOO d'Indústria a les comarques del sud, ha indicat que s’ha unit un 60%. Per contra, la patronal del sector FICE ha xifrat en un 13% el seguiment de la jornada de vaga segons ha informat en un comunicat.

Durant la vaga hi ha hagut concentracions i piquets informatius “amb molta normalitat” a la seu de l’Associació Valenciana d’Empresaris del Calcer, així com al parc empresarial d’Elx, a més de les localitats d’Elda i Petrer. Allí, els treballadors s’han deixat veure amb pancartes de “Per un conveni digne en defensa dels treballadors del sector”, xiulits i proclames com “Visca la lluita de la classe obrera”.

Els sindicats UGT i CCOO exigeixen un increment salarial del 4% per al 2022 i 2023, del 2,5% per al 2024 i del 2% per al 2025, amb una clàusula de revisió. Igualment, demanen la reducció de la jornada anual en 12 hores i el 100% el primer dia de baixa per incapacitat temporal, llevar el límit a partir del quart mes, un augment del plus de distància i la regulació del contracte fix discontinu.

La patronal FICE assegura que el passat 23 de novembre es van asseure amb un “gran esperit conciliador” en la reunió de mediació amb els sindicats. Però han ressaltat que no va ser possible arribar a un acord, ja que denuncia que ni CCOO ni UGT han mostrat cap intenció de flexibilitzar les seues pretensions econòmiques en la seua última proposta, demostrant així la seua nul·la voluntat de negociar.

Segons FICE, l'última oferta empresarial millorava substancialment la seua proposta anterior: dos punts per damunt. És a dir, pujades salarials efectives del 8% per a la nòmina de gener del 2023, respecte a les vigents. “Una proposta que pot qualificar-se de generosa si tenim en compte que la inflació està baixant, segons confirmen les dades del mes de novembre” han apuntat.

Possible vaga indefinida

El representant d'UGT ha reiterat que intentaran negociar amb la patronal d'un sector que a la província d'Alacant representa 18.000 treballadors i 1.074 empreses, per a arribar a un acord "al més prompte possible". No obstant això, ha advertit que estan disposats a anar a la vaga si no es compleixen les seues peticions. "Si la patronal no entén l'argument i la necessitat, ens veurem abocats a una vaga indefinida que ningú vol", ha avisat.

En la mateixa línia, Cerdá ha recalcat que, si no hi ha resposta des de la patronal, "abans que acabe l'any convocarem un altre dia de vaga". Així i tot, confia que després de l'"èxit" de la parada, els convoquen per a dialogar i "intentar tancar l'acord".

També et pot interessar

stats