La Comunitat Valenciana estrena "normalitat millorada"

Aquest dissabte cauen pràcticament totes les restriccions 

Imatge d'arxiu de persones a una terrassa del centre de València, aquest estiu
Imatge d'arxiu de persones en una terrassa del centre de València, aquest estiu / Shutterstock

Aquest dissabte, coincidint amb la festivitat del Nou d’Octubre, la Comunitat Valenciana estrena la "normalitat millorada": han caigut les restriccions d'aforament vigents fins ara en bars, restaurants, comerços i grans celebracions, i es permeten els festivals de música, sempre que es mantinga el protocol de la Conselleria de Sanitat Universal.

Un any i mig de restriccions

El nostre territori ha viscut 18 mesos de restriccions. Van començar el 14 de març de 2020, quan es va decretar l’estat d’alarma a tot Espanya, que va durar fins al 21 de juny, després de sis pròrrogues aprovades al Congrés dels Diputats.

Durant la desescalada, la Comunitat Valenciana va permetre la mobilitat dins de cada província, amb l’obertura de xicotets comerços i espectacles culturals en un 30%. Les terrasses dels bars i restaurants obrien amb un 50% de l’aforament. Es van establir franges horàries per a fer esport i es va permetre compartir cotxe amb no convivents i anar a la platja.

La relaxació de restriccions va durar molt poc: el 20 d’agost de 2020 es va establir l’horari restringit per a l’hostaleria fins a la 1:00 hores. Es van tancar les discoteques i les sales de ball, i es va prohibir fumar a les terrasses.

El 25 d’octubre, la Comunitat Valenciana va establir per primera vegada el toc de queda i es van aplicar noves restriccions, que van durar set mesos. Durant aquest temps, també es van tancar les fronteres del territori valencià, les reunions es van limitar a dues persones i es va reduir, encara més, l’horari d’hostaleria.

No va ser fins al 3 de juny de 2021 que els valencians i valencianes van dir adeu al toc de queda, però de nou va ser per poc de temps: degut a l’alta incidència sanitària per coronavirus, el Consell va tornar a aprovar les limitacions per municipis. Unes restriccions que a poc a poc s'han anat alçant i que ara han donat pas cap a una nova etapa.

La situació actual

La Conselleria de Sanitat Universal ha notificat aquest divendres 152 nous contagis de coronavirus. Tot i que els casos són més que dijous passat, quan es va comunicar la xifra més baixa des de finals de maig, en els últims set dies s’han notificat vora 130 contagis diaris.

Els actes d'aquest Nou d'Octubre

Durant la jornada d'aquest dissabte s'espera que s'atorguen les distincions de la Generalitat, a més de fer-se la Processó Cívica i dos espectacles pirotècnics en dos punts de València per evitar aglomeracions. La ciutat també viurà la XVII Entrada de Moros i Cristians, amb un itinerari també modificat. La programació oficial del Nou d'Octubre acabarà amb un altre espectacle pirotècnic a la platja de les Arenes.

També et pot interessar

stats