Noves mesures: què es pot fer a partir de hui a la Comunitat Valenciana?

Es recuperen les pistes de ball i l’aforament total als espais públics, però encara s’ha de dur mascareta i queda prohibit fumar si no hi ha distància

El consum en barra i el ball en les pistes queden autoritzats des de la mitjanit d'aquest divendres
El consum a la barra i el ball a les pistes queden autoritzats des de la mitjanit d'aquest divendres / Europa Press

La Comunitat Valenciana comença el primer pont quasi sense restriccions en vora any i mig. No és el primer cap de setmana de normalitat, perquè la pandèmia encara obliga a unes precaucions mínimes, però sí el més semblant a la normalitat que hi havia abans que el coronavirus irrompera al nostre territori. A partir de hui s'eliminen la majoria de limitacions i les pistes de ball i els espectacles ja han començat a omplir-se.

Bars i restaurants

Només la limitació a taules de deu persones recorda que la pandèmia continua. En aquests establiments ja no hi ha ni restriccions horàries, ni tampoc d’aforament i la clientela pot tornar a consumir a la barra. Les limitacions de públic pràcticament s'han alçat en tots els àmbits, tret de l’esportiu, perquè als pavellons coberts només pot haver-hi un 80% d’aforament. 

Pubs i discoteques

També poden alçar la persiana sense limitacions horàries i està permés el consum de begudes, fins i tot a les barres, com també el ball. Ara bé, ací està una de les principals limitacions que la Generalitat manté en vigor: només es pot ballar, sempre amb mascareta, a les pistes habilitades. 

Fumadors

Tot i que en l’oci i la restauració s’han alçat la majoria de restriccions, es manté la prohibició de fumar a les terrasses d’aquests establiments. Tampoc es pot encendre cap cigarret quan no estiga garantida la distància interpersonal de dos metres. 

Sales i espais culturals

Aquells que aprofiten aquest pont per a seure a la butaca del cinema o del teatre o que visiten alguna exposició, es trobaran amb espais sense límits d’aforament. Ara bé, en aquells espais on es pot consumir, com poden ser les sales de cine, cal deixar una butaca buida entre els espectadors que no pertanyen al mateix grup, és a dir, els que hagen comprat les entrades junts, podran seure junts.

Tornen els festivals

Per la millora de la situació sanitària, la Generalitat autoritza, de nou, la celebració dels festivals de música, encara que ha d’ajustar-se a un protocol sanitari que està elaborant la Conselleria de Sanitat Universal i que es publicarà els pròxims dies. 

Mascareta

Més enllà de la distància, la mascareta és l'únic símbol evident que recorda als carrers que la situació sanitària encara no és l'òptima. Continua sent obligatòria als espais públics tancats, fet que implica que per a entrar en una sala de cine o teatre, per a seure en un restaurant si no estem consumint, per a entrar en una botiga o per a seguir les classes en qualsevol centre formatiu, per al transport públic o, fins i tot, per a practicar esport al gimnàs, cal dur-la.

Així mateix, la mascareta és indispensable en aquells espais a l'aire lliure, amb concentracions de persones i on no estiga garantida la distància mínima de metre i mig entre els assistents. Per aquesta raó, en espais com els estadis de futbol, també cal portar-la.

També et pot interessar

stats