Benidorm, l'única ciutat valenciana que queda en risc alt per Covid-19

La població valenciana que viu en municipis en nova normalitat s'ha multiplicat quasi per deu en un mes

El nou gratacel Intempo de Benidorm en primer plànol
El nou gratacel Intempo de Benidorm, en primer plànol / Intempo Sky Resort

Setembre ha sigut un mes clau per a deixar definitivament enrere la quarta onada de la pandèmia a la Comunitat Valenciana —que a Espanya s'ha considerat cinquena—. Es manté en risc baix de contagi per coronavirus des del 28 de setembre, quan es va baixar del llindar dels 50 casos per cada 100.000 habitants en incidència acumulada. Una situació epidemiològica favorable que confirma que l'onada d'estiu ja és història en el conjunt del territori i també en la majoria de municipis. De fet, Benidorm (Marina Baixa) és l'única gran ciutat que continua en la zona roja per transmissió de Covid-19, segons constata l'últim balanç per municipis que ha publicat la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública aquest dimarts.

Amb una taxa d'incidència de 168,91 casos les últimes dues setmanes, el cas de la capital turística valenciana per excel·lència és l'excepció a la tònica general que marquen la resta de les grans urbs —on viuen 3,7 milions de valencians i valencianes, el 65% de la població total—. Amb dades del 4 d'octubre, 45 de les 65 ciutats de més de 20.000 habitants han aconseguit rebaixar la barrera de 50 en incidència i situar-se en risc baix per coronavirus, o nova normalitat en cas d'haver reduït la taxa de contagi per davall de 25. En l'extrem oposat a Benidorm, destaca Requena (Plana d'Utiel-Requena) perquè esta totalment lliure del coronavirus, ja que no ha informat de cap positiu entre la població els últims catorze dies.

El mapa epidemiològic s'ha capgirat en només dos mesos, ja que a l'inici d'agost la pandèmia estava disparada sobretot a les grans ciutats, que és on més ha augmentat la mobilitat a l'estiu. El dia 2 d'agost totes estaven en risc extrem i amb incidències per damunt de 250 —Calp superava el miler—, amb l'excepció només de Crevillent, que es mantenia en risc alt (240,38).

Però la reculada de la pandèmia a la Comunitat Valenciana és una realitat i s'evidencia amb més força setmana rere setmana, a mesura que creix la xifra de municipis en situacions epidemiològiques favorables. Un 73% —399— estan ara per ara amb incidències per davall de 25 i, per tant, en nova normalitat. Es tracta majoritàriament de pobles xicotets, però en total concentren ja més de la quarta part de la població valenciana: 1.484.181 persones. Un mes abans, la xifra de residents en municipis en nova normalitat era 172.974, quasi deu vegades menor.

Tan sols Gaianes, Castellfort, Castelló de Rugat, la Salzadella, Aiora, Xert, Biar i Xarafull mantenen roig el semàfor —risc extrem— perquè superen els 250 casos per cada 100.000 habitants les últimes dues setmanes. Però cal tindre en compte que són poblacions menudes i cap (tret de Biar i Aiora) té censats més de 3.000 veïns i veïnes, per la qual cosa es genera una certa distorsió en les dades amb incidències que es disparen amb només uns pocs contagis.

També et pot interessar

stats