El Consell elimina les restriccions d'aforaments i horaris vigents, i permetrà els festivals de música

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat el final de la “immensa majoria” de les restriccions, per avançar cap a una “normalitat millorada”

Restriccions vigents a partir del 9 d'octubre / Marta Galindo

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat la fi de la “immensa majoria” de les restriccions per controlar l’avanç de la Covid-19 a la Comunitat Valenciana. En roda de premsa posterior a la Mesa Interdepartamental, ha assenyalat que cauen els aforaments en bars, restaurants, comerços i grans celebracions, i ha anunciat que es permeten els festivals de música, sempre que es mantinga un protocol que establisca la Conselleria de Sanitat. 

Aquestes mesures entraran en vigor el 9 d’octubre, Dia de la Comunitat Valenciana, una data sobre la qual el cap del Consell ha dit que marcarà “un abans i un després” en la vida dels valencians i les valencianes, i tindran vigència fins a una nova resolució, encara per determinar.

Per tant, dissabte acaben tots els aforaments en l'hoteleria i la restauració, on només s’aplicarà la limitació de 10 persones per taula; en l’oci nocturn; i en les activitats culturals com cines i teatres, on s’haurà de guardar un seient de distància en cas que se servisquen aliments, així com en els espais d’activitat esportiva. 

A més, es permetrà celebrar festivals, que hauran de seguir un protocol que la Conselleria de Sanitat publicarà en els pròxims dies.

Puig també ha dit que es manté l'obligació de la mascareta en espais tancats, i en espais públics sempre que no es puga mantindre la distància interpersonal.

El ball estarà permés, sempre amb mascareta

Entre altres novetats, i per primera vegada des de l’inici de la pandèmia, el ball estarà permés tant en l’oci nocturn com en les celebracions, a les zones habilitades. Però s’haurà de fer sempre amb mascareta i, en cas que es balle, no es podrà consumir beguda. Tal com ha indicat la consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, en cas que es consumisca beguda, s'haurà de fer a la taula que corresponga. 

També es permetrà el consum a la barra, sempre que es guarde la distància de seguretat. Tant en la restauració com en l’oci nocturn, la barra ja no només serà un lloc d’entrega i retirada de beguda i alimentació, sinó que també s'hi podrà consumir, sense que siga necessari estar assegut. 

Puig: “El Nou d’Octubre iniciem una nova etapa”

El president de la Generalitat ha iniciat el discurs agraint la corresponsabilitat dels valencians i valencianes per a avançar cap a un nou estadi de normalitat, que tindrà el punt de partida en el Nou d’Octubre. “En la data fundacional del poble valencià iniciem una nova etapa. Serà una fita fonamental en el renaixement de la Comunitat Valenciana; un moment de certeses, esperança i il·lusió”, ha dit.  

L’evolució de tots els indicadors epidemiològics, tal com ha enumerat Puig, han permés un gran avanç en la caiguda de les restriccions aquest dissabte. Una davallada que no hauria sigut possible –ha dit– sense l’accelerada del ritme de vacunació. Des del 6 de setembre, quan va caure el toc de queda al territori valencià, la incidència acumulada ha baixat vora 100 punts, ja que ha passat de risc mitjà, amb una IA de 136 positius per cada 100.000 habitants, a un risc baix, amb una incidència de 38 casos. També les hospitalitzacions s’han reduït a la meitat, amb 156 persones menys ingressades als centres sanitaris valencians en sols un mes. 

Encara que les dades són esperançadores, i se situen per davall de la mitjana espanyola, el cap del Consell ha aprofitat per a dirigir-se a aquelles persones que encara no s’han vacunat. Puig els ha demanat solidaritat tant amb la seua família com amb la societat valenciana, ja que “la seua actitud pot ajudar a eixir de la pandèmia i a iniciar la recuperació” al territori valencià. 

Una unitat de vigilància controlarà l’evolució de la pandèmia

La Generalitat ha anunciat la creació d’una unitat de vigilància específica per analitzar l’evolució dels contagis davant de la “nova situació postpandèmia”. Aquesta unitat, que pertanyerà a la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, establirà noves mesures de detecció precoç, vigilància i control de la Covid-19 en tots els hospitals, així com en diferents punts de la Comunitat Valenciana.

També et pot interessar

stats