S'acaben el toc de queda i les limitacions en reunions i l'oci nocturn podrà obrir fins a les dos de la matinada

El ball no estarà permés en els locals i tindran els mateixos aforaments que la restauració: 50% en interiors i 100% en terrasses

Les noves mesures en vigor a partir del dimarts
Les noves mesures en vigor a partir de dimarts / Miguel Ángel Reino

La Comunitat Valenciana diu adeu al toc de queda després de set mesos i mig en vigor, s'acaben les limitacions d’assistents en les reunions socials i en espais de culte i reobri l'oci nocturn. Són les principals novetats que ha comunicat el president de la Generalitat, Ximo Puig, aquest dijous, després de la reunió de la Mesa Interdepartamental per a la Prevenció i Actuació davant la Covid-19, que havia d'abordar, entre altres qüestions, les condicions en què els locals d'oci nocturn, un del sectors més colpejats per la pandèmia, podran tornar a obrir la setmana que ve. 

El cap del Consell, que ha comparegut davant els mitjans de comunicació en finalitzar la trobada, ha confirmat el que ja va avançar dimarts: a partir del dilluns, 7 de juny, a les 23:59 hores s'acaba la limitació a la mobilitat nocturna i ja no caldrà estar en casa abans de la una de la matinada. El Consell va adoptar el toc de queda a finals d'octubre de 2020 per a fer front a la pandèmia de coronavirus i ha sigut un dels governs autonòmics que més ha allargat aquesta mesura en tot Espanya. "Fins ací ha arribat. Ni un dia més del necessari", ha recalcat el president. 

A pesar de la bona situació epidemiològica, Puig no descarta que la supressió d’aquesta mesura comporte un augment dels contagis, “com ja va passar amb el perimetratge”, però a pesar d’aquest risc, ha defensat que la Comunitat Valenciana “està en condicions d’avançar en direcció a la corresponsabilitat i la major autonomia”. 

Hem consolidat una situació sanitària única, fa 11 setmanes que tenim la incidència acumulada més baixa de tot Espanya, i la Comunitat Valenciana és la destinació més segura d’Europa, juntament amb Malta Ximo Puig - President de la Generalitat

“Hem consolidat una situació sanitària única, fa 11 setmanes que tenim la incidència acumulada més baixa de tot Espanya, i la Comunitat Valenciana s’ha convertit en referència europea i és la destinació més segura d’Europa, juntament amb Malta”, ha argumentat el president de la Generalitat. 

Així mateix, des de dimarts desapareixen les restriccions en les reunions socials de tot tipus, així que no hi haurà un màxim de persones que es poden congregar. "Torna la llibertat en les reunions després de 226 dies, però amb corresponsabilitat", ha remarcat Puig, qui ha demanat a la ciutadania que extreme les precaucions en el compliment de les restriccions sanitàries relatives a l'ús de la mascareta, la ventilació i la distància social. 

Limitacions en la Nit de Sant Joan

Se suprimeixen totalment les limitacions d’aforament als espais de culte, les excursions guiades i les escoles d’estiu. I pel que fa a les celebracions de la Nit de Sant Joan, la Generalitat instarà els ajuntaments a limitar les celebracions, com va avançar fa uns dies la consellera de Sanitat Universal.

El govern valencià dona també llum verda a la desescalada per al sector de l'oci nocturn, que pràcticament ha estat tancat des de març de 2020, quan va esclatar la crisi sanitària. A partir de dilluns podran obrir les portes fins a les dues de la matinada, amb els mateixos aforaments que la restauració: 50% en interiors i 100% en terrasses. El ball no estarà permés, ha especificat Puig. 

Els establiments d’oci nocturn tancaran una hora abans del límit de les tres de la matinada acordat pel Consell Interterritorial de Salut, una decisió que la Generalitat fonamenta en la “prudència”, perquè “estan creixent els casos entre la població jove”. Ximo Puig ha admés que possiblement la reobertura d’aquests espais “igual no és suficient per al negoci”, però ha argumentant que és una mesura que pretén arribar “en les millors condicions al juliol”. 

La Comunitat Valenciana encadena ja més d'onze setmanes en risc baix per propagació de coronavirus segons els paràmetres que estableix el semàfor del Ministeri de Sanitat, amb una incidència acumulada en catorze dies per davall de 50.

L’avanç de la campanya de vacunació i les nombroses restriccions decretades contra la pandèmia han aconseguit controlar la situació epidemiològica després d'un gener explosiu, amb tots els indicadors en registres similars als de l'estiu passat. Des de gener, els contagis en el territori han caigut un 97% i les morts un 93%.

El Consell mantindrà aquestes mesures fins a finals de juny i encara que en tot moment el president ha apel·lat a la prudència, sí que ha avançat que s’espera que el territori valencià “al juliol estiga en condicions de donar un pas avant” en al·lusió a la desaparició d’aquestes limitacions. 

D’acord amb Puig, a partir del dimarts s’obri “un període d’esperança, amb bones perspectives econòmiques de recuperació, gràcies als mil milions d’ajudes directes i la vacunació”, que han de permetre al territori valencià arribar en les millor condicions possibles a la campanya d’estiu. 

Mascareta als espais naturals i les platges

D’altra banda, en ser preguntat per l’ús de la mascareta, el president de la Generalitat ha assenyalat que es treballarà perquè “més prompte que tard la mascareta no siga obligatòria en espais naturals o platges, però fora d’aquests llocs l’obligatorietat és fonamental”.

En aquest sentit, ha desitjat que l’ús de la mascareta deixe de ser “un debat permanent”. L’opinió de Puig contrasta amb la d’altres autonomies, com Castella-la Manxa, que apostaven per eliminar l’ús obligatori de la mascareta abans que acabe juny.

També et pot interessar

stats