L'estat d'alarma es prorrogarà quinze dies més

Sánchez ha anunciat cinc noves ordes del govern espanyol en resposta a la crisi sanitària causada per la pandèmia del coronavirus.

L'estat d'alarma es prorrogarà quinze dies més
L'estat d'alarma es prorrogarà quinze dies més

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que en els pròxims dies, i tal com estableix la Constitució, aprovaran prorrogar l'estat d'alarma durant 15 dies més, fins a l'11 d'abri. Serà en el pròxim Consell de Ministres de dimarts, i necessitarà l'autorització del Congrés..

Ho farà complint la Llei 4/1981 i l’article 116 de la Constitució espanyola, de manera que els drets i llibertats de la ciutadania, fins i tot en aquestes circumstàncies excepcionals, estaran garantits.

Sánchez s’ha mostrat convençut que el Congrés comprendrà la situació i aprovarà la prórroga. “És una mesura dràstica, de les més dràstiques de les aprovades pels països de l’entorn i que afecta a tots, però els experts consideren que és efectiva en la lluita contra el coronavirus”, ha afirmat.

Així ho ha explicat Sánchez després de la reunió per videoconferència mantinguda amb els presidents de les comunitats i ciutats autònomes per a coordinar la resposta davant la crisi del Covid-19, que ja situa Espanya com el quart país més afectat del món, amb 1.720 morts i 28.572 contagiats.

En aquetsa trobada, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha donat el seu suport a Sánchez en l'ampliació de l'estat d'alarma i ha insistit en la necessitat d'“accelerar l'efectivitat del confinament”.

Cinc noves ordes per a fer front a la pandèmia

A més, Sánchez ha anunciat cinc noves ordes del govern espanyol en resposta a la crisi sanitària causada per la pandèmia del coronavirus.

En primer lloc, totes les comunitats autònomes tindran les instal·lacions i els mitjans humans i materials de les residències privades de majors. Aquesta mesura té com a objectiu pal·liar la saturació de les residències públiques, millorar les condicions de vida dels majors i reduir-ne el risc de contagi.

En segon lloc, s'aplicarà una restricció temporal dels viatges que no siguen imprescindibles i que es realitzen des de tercers països. Inicialment, la restricció només tindrà validesa durant 30 dies i la mesura no s'aplicarà per als residents de la UE que vulguen tornar al seu país de residència.

La tercera mesura és que les forces armades ampliaran significativament les seues actuacions en tres àmbits: realitzar per via àeria o terrestre el trasllat de malalts des de centres hospitalaris saturats a centres que els puguen atendre garantir les infraestructures crítiques alliberant personal de les forces i cossos de la seguretat de l'estat per a dur a terme altres comeses i encarregar-se del transport de material sanitari i personal dins d’Espanya i entre els territoris extrapeninsulars i la península.

En quart lloc, es facilitaran recursos als ajuntaments per al repartiment a domicili de menjar, productes de primera necessitat i productes farmacèutics a les persones que més ho necessiten, els majors, perquè no hagen d'eixir de casa i, així, protegir-los.

I en cinqué i últim, s'ha decidit establir una reserva estratègica de material sanitari i medicaments per a lluitar contra futures pandèmies que puga haver-hi.

Conferència urgent del G20

D'altra banda, el cap de l'executiu espanyol ha dit també que la Unió Europea ha de donar una resposta conjunta a la crisi del coronavirus i ha demanat una conferència urgent del G20.

Entre les propostes que s’estan defenent davant la Unió Europea, ha explicat que s’ha traslladat la petició de crear un fons europeu de desocupació, que siga una prestació complementària a les ajudes estatals.

“Estem demanant a la UE el mateix que ens estem aplicant nosaltres: coordinació i mobilització de recursos materials i econòmics. Europa està en guerra contra el coronavirus i no hi ha excusa que valga per a no mobilitzar-los”, ha afirmat.

Dies crítics

Sánchez ha insistit que estem en guerra permanent contra el coronavirus i que els pròxims dies es posarà “al límit la nostra capacitat material, moral i el nostre tempre com a societat”.

El president del govern ha apel·lat novament a la responsabilitat i la disciplina social i cívica i ha insistit que cada vegada que no ens quedem a casa estem posant en risc la nostra vida i la dels altres.

També et pot interessar

stats