L'estat d'alarma entra en vigor

Aquesta mesura limita els moviments de la ciutadania i l'obertura de comerços.

El president del govern espanyol Pedro Sánchez compareix en roda de premsa
El president del govern espanyol Pedro Sánchez compareix en roda de premsa / À Punt NTC

El president del govern espanyol Pedro Sánchez ha comparegut aquest dissabte a la nit per a anunciar que l'estat d'alarma entra en vigor amb caràcter immediat, després de la reunió del consell de ministres extraordinari, que s'ha celebrat des d'aquest migdia.

La declaració de l’estat d’alarma afecta a tot el territori durant 15 dies que podran prorrogar-se prèvia autorització del Congrés dels Diputats. Durant aquest període l’autoritat competent en tot el territori espanyol serà el govern d’Espanya.

El Reial Decret entrarà en vigor amb efectes immediats ja que ha sigut en el Butlletí BOE aquest dissabte a la nit.

El decret estableix que la circulació haurà de realitzar-se de manera individual i es limitarà a activitats de primera necessitat com ara compres d'aliments o medicaments i assistència a centres sanitaris, entitats financeres o al lloc de treball.

Quant al transport de viatgers, tant públic com privat, es reduirà l'oferta almenys al 50%, excepte els trens de rodalia, que es mantindran durant aquest període de 15 dies. A més, els vehicles de transports de passatgers es netejaran diàriament seguint les recomanacions del Ministeri de Sanitat.

Per a l’exercici de les mesures contemplades baix la direcció del president del govern espanyol seran també autoritats competents delegades en les seues respectives àrees d’actuació la ministra de defensa, Margarita Robles, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, el ministre de transports, mobilitat i agenda urbana, José Luis Ábalos, i el ministre de Sanitat, Salvador Illa.

En les àrees de responsabilitat que no recaiguen en la compentència de cap d’aquests ministeris, l’autoritat competent delegada serà el ministre de Sanitat, Salvador Illa.

Els quatre ministres queden habilitats per a dictar acords, resolucions i instruccions interpretatives que siguen necessàries en la seua respectiva esfera específica d’actuació per a garantir la salut i la seguretat.

El president del govern espanyol Pedro Sánchez ha explicat, en la seua compareixença després del consell de Ministres extraordinari d'aquest dissabte, que no ens trobem davant d'una situació estàtica, sinó que les fases de propagació són canviants i els escenaris de resposta s'han anat adaptant aquest escenari tan dinàmic.

El cap de l'executiu ha dit que fins ara ens trobavem en situació de contenció reforçada, seguint les recomanacions dels experts sanitaris, però ara entrem en una nova fase en la qual s'activa el mecanisme constitucional de l'estat d'alarma, que entrarà en vigor amb "efecte immediat".

Mesures per a pal·liar els efectes econòmics i socials

Mesures per a pal·liar els efectes econòmics i socials

Sánchez ha assegurat que les mesures a prendre són dràstiques i tindran conseqüències, i és per això que el govern ha acordat implementar en el pròxim Consell de Ministres una sèrie de mesures en el conjunt del país per a pal·liar els efectes econòmics i socials de l'estat d'alarma, dividides en quatre grups:

1) Donar suport als treballadors, els autònoms, les famílies, els empresaris i els col·lectius més vulnerables,

2) Donar suport a la flexibilització dels mecanismes d'ajust temporal de l'activitat per a evitar els acomiadaments, és a dir els ERTO

3) Secundar l'activitat econòmica i les empreses per a garantir la liquiditat davant les dificultats, "transitòries però intenses" a conseqüència de l'emergència econòmica derivada del coronavirus

4) Donar suport a la investigació de la vacuna del coronavirus.

Aquestes mesures s'aniran sumant, junt amb altres noves que anirà aprovant el govern, a les que estan ja actives del pla de xoc econòmic presentat i aprovat en el consell de Ministres del 10 de Març.

Sánchez ha assegurat que Espanya s'enfronta a "una emergència de salut pública que requereix decisions extraordinàries". A més, el president del govern espanyol ha deixat clar que "no li tremolarà la mà per a guanyar al virus".

"Posem en el centre de les nostres prioritats la salut de les persones", ha proclamat, abans d'enumerar les mesures "dràstiques" que haurà de posar en marxa.

Així mateix, Sánchez ha assenyalat que les mesures afecten a tot el territori espanyol durant 15 dies i podran "prorrogar-se amb l'autorització del Congrés si fóra necessari".

"A partir de hui, l'autoritat competent en tot el territori serà el Govern d'Espanya".

També et pot interessar

stats