La Sindicatura de Comptes demana accelerar la transició energètica a la Comunitat Valenciana

En un informe destaca que no s'està avançant al ritme d’Europa i Espanya en la implementació de renovables

Ribera ha destacat que és una activitat "generadora d'ocupació vinculada a la transició ecològica"
Instal·lació d'una macroplanta d'energia fotovoltaica, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

La Sindicatura de Comptes de la Comunitat Valenciana recomana de manera contundent accelerar la transició energètica per a assolir el nivell d’implementació de fonts d’energia renovables d’Espanya i Europa i augmentar la resiliència energètica. Segons l’auditoria operativa de l’estratègia climàtica de la Comunitat Valenciana, publicada aquest divendres per la Sindicatura de Comptes, la Comunitat Valenciana no ha progressat de manera significativa en la implementació de fonts energètiques renovables, i s’observen diferències notables respecte a la resta d’Espanya i a la Unió Europea. Concretament, les renovables ocupen el tercer lloc en el rànquing de les fonts d’energia primària, tant a la UE com a Espanya (després del petroli i el gas natural), però a la Comunitat Valenciana ocupen el quart lloc, després de l’energia nuclear.

En les conclusions de l’auditoria, que forma part dels informes entregats aquest divendres a les Corts, es destaca que en el conjunt d’Espanya la potència instal·lada renovable supera lleugerament la no renovable (50,1%), però aquesta proporció és únicament del 27,6% a la Comunitat Valenciana. Quant a la producció anual d’energia elèctrica, la generació renovable durant el 2019 a la Comunitat Valenciana va ser del 19,5%, pràcticament la meitat en termes percentuals que en tot el territori espanyol, que va arribar al 37,5%.

Així mateix, l’informe afirma que durant els últims cinc anys a penes hi ha hagut variacions en la potència instal·lada de fonts renovables a la Comunitat Valenciana, mentre que a Espanya han entrat en servei parcs de generació eòlica, solar fotovoltaica i d’altres renovables, que incrementen la potència instal·lada en un 12,0%, 87,6% i 17,4%, respectivament. Per tant, el parc generador d’energia elèctrica d’Espanya és cada vegada més renovable, mentre que la Comunitat Valenciana s’està quedant arrere en la transició ecològica.

A més, no s’està incrementant la potència d’energia elèctrica instal·lada renovable a un ritme que pretenga assolir els objectius l’Estratègia Valenciana de Canvi Climàtic i Energia 2030 (EECV30). Concretament, l’auditoria assenyala que durant el període 2015-2019 la Comunitat Valenciana va incrementar la potència elèctrica instal·lada amb tecnologia eòlica o solar fotovoltaica en 16 MW, a penes un 0,3% dels 3.306 amb energia eòlica i 2.149 amb solar fotovoltaica que pretenia l’estratègia. 

Recomana jerarquitzar i apostar primer per l'autoconsum

Per tant, recomanen que l’administració autonòmica preveja certes qüestions, com ara jerarquitzar el desenvolupament de les renovables apostant primer per l’autoconsum, tant individual com col·lectiu o de proximitat, i donar suport a iniciatives d’hibridació —principalment entre energia eòlica i fotovoltaica— per complementar la disponibilitat de recursos. 

També recomanen elaborar un pla d’infraestructures per a materialitzar les inversions necessàries que milloren la xarxa de distribució i enfortir la dimensió sobre investigació, innovació i competitivitat per tal de fomentar les inversions que contribuïsquen a millorar l’eficiència energètica. 

En definitiva, la Sindicatura insisteix que no sols és convenient una transició energètica, sinó que és imprescindible una transició en l’àmbit social i econòmic cap a un model en què decresquen les necessitats energètiques, atesa la impossibilitat de substituir de manera generalitzada la quantitat i versatilitat de l’energia procedent dels combustibles fòssils.

La transició ecològica, en el punt de mira

Les recomanacions de la Sindicatura de Comptes arriben en un moment en què la transició ecològica està fent parlar molt, ja que a l’octubre el Consell va destituir la que havia sigut consellera d’Agricultura Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica des del principi de la legislatura, Mireia Mollà, precisament per les diferències amb altres membres de l’executiu respecte a la implantació de les energies renovables. L'exconsellera havia demanat diverses vegades celeritat per a accelerar la tramitació de plantes fotovoltaiques, mentre que la substituta, Isaura Navarro, també de Compromís, ha presentat un discurs completament diferent des que va accedir al càrrec, afirmant que "la pressa no sempre és una bona aliada".

L’eixida de Mollà, a qui va substituir Isaura Navarro, ha evidenciat les diferències sobre aquesta qüestió dins del govern del Botànic, que no ha aconseguit arribar encara a un acord per al model d’implantació de renovables. I mentre l’executiu intenta arribar a un acord en aquest sentit i accelerar la implantació de les energies renovables, per un costat la patronal els demana que el desplegament de les fotovoltaiques al territori valencià siga prioritari i les organitzacions ecologistes i alguns municipis es mostren en contra de la instal·lació de plantes solars gegants i demanen apostar per l’autoconsum i les petites comunitats energètiques

També et pot interessar

stats