El president de la patronal valenciana demana que el desplegament de les fotovoltaiques siga prioritari

Salvador Navarro sol·licita la tramitació urgent de les instal·lacions viables i la flexibilització dels objectius, estratègies i fulls de ruta de la transició ecològica

Navarro, aquest dilluns
El president de la CEV, Salvador Navarro, aquest dilluns / CEV

El president de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), Salvador Navarro, ha demanat aquest dilluns accelerar el desplegament de les instal·lacions fotovoltaiques renovables, com "una prioritat estratègica" en la Comunitat Valenciana. Navarro ha fet aquesta petició durant la inauguració d'una jornada sobre el repte del desplegament de l'energia fotovoltaica a la Comunitat Valenciana, organitzada per la CEV, en la qual ha manifestat que "el camí correcte" passa per incrementar l'aportació d'aquest sector al "mix energètic", per a reduir la dependència de l'exterior.

Navarro ha considerat "indispensable la tramitació urgent d'aquelles instal·lacions" viables tècnicament i mediambientalment i ha sol·licitat la flexibilització dels objectius, estratègies i fulls de ruta de la transició ecològica atesa la conjuntura actual, “però no per al cas de les energies renovables”. En aquest context, ha destacat com a oportunitat la mobilització dels fons europeus i la inversió privada.

En la jornada ha intervingut també el conseller d'Economia, Rafael Climent, qui ha defensat que cal aprofundir en les energies renovables i en l'autoconsum. Climent ha assegurat que la Generalitat ha sol·licitat al Ministeri de Transició Ecològica l'ampliació en almenys cinquanta milions d'euros del pressupost assignat a l'Ivace per a impulsar l'autoconsum.

Entre els participants, el director adjunt de Statkraft Ibèria, Guillermo Roth ha assegurat que el Decret llei 1/2022 de mesures urgents en resposta a l’emergència energètica i econòmica originada a la Comunitat Valenciana per la guerra a Ucraïna suposa "una important frenada" als projectes fotovoltaics en la Comunitat Valenciana i "xoca frontalment" amb l'Estratègia Valenciana de Canvi Climàtic, per la qual cosa desenes de projectes estan "totalment paralitzats amb les noves limitacions". I ha remarcat que la Comunitat va amb retard en aquesta generació sostenible en comparació amb altres autonomies.

Finalment, un altre actor d'aquest sector, Sapiens Energia, ha ficat l'accent en l'autoconsum. L'entitat ha sostingut que “estem en un moment clau perquè l'ús de les energies renovables guanye terreny. Afortunadament, la ciutadania aposta cada dia més per l'autoproveïment energètic de manera individual o sumant-se a una comunitat energètica. De fet, més del 10% dels municipis valencians ja compten amb una”.

També et pot interessar

stats