Calen noves restriccions? La pujada en la incidència reobri el debat

Autoritats i veus expertes miren de reüll la pressió hospitalària, ja en nivells màxims de l'estiu passat, mentre redoblen els missatges de prudència a la ciutadania

Un grup de persones sopant en un restaurant, imatge d'arxiu
Un grup de persones sopant en un restaurant, imatge d'arxiu / À Punt NTC

L'escenari anterior al Nadal de 2021 s'assembla poc al de l'any passat, quan la desescalada va haver de fer un gran pas enrere en vista a l'evidència de la tercera onada de la pandèmia, la pitjor a la Comunitat Valenciana. Ara la vacuna ha canviat les regles del joc en la crisi del coronavirus i enguany sí que serà possible viatjar entre comunitats autònomes per a veure els familiars i amics. Tampoc hi haurà toc de queda a la Comunitat Valenciana, ni limitacions en el nombre de persones que es poden ajuntar a dinar o a sopar, i tot apunta que l'oci nocturn continuarà obert, amb l'exigència de mostrar el certificat covid per a accedir dins dels locals.

Els contagis, però, encadenen quasi dos mesos a l'alça i situen la incidència del virus en nivells superiors a 2020, i es converteixen de fet en un recordatori que la pandèmia encara no ha passat. I que el Nadal, tot i que més permissiu que els de l'any anterior, no serà tampoc normal. L'escalada vertiginosa de casos de les últimes setmanes, combinada amb l'amenaça de la nova variant òmicron —ja s'ha detectat el primer cas en terres valencianes—, obliga a mantindre la prudència i obri el debat sobre la possibilitat de tornar a implantar algun tipus de restriccions per a restringir la circulació del virus.

És una postura que ja comença a sentir-se en alguns cercles de l'entorn sanitari i de la ciència, que demanen limitar les aglomeracions de persones i les reunions sobretot en espais tancats, els llocs on el risc de contagi és més gran. Les autoritats polítiques es resisteixen, per ara, a decretar mesures restrictives i es limiten a deixar-ho en recomanacions d'evitar assistir a llocs concorreguts i reunions socials amb moltes persones. Són consells combinats amb crides contínues a la prudència i a mantindre les mesures de protecció encara en vigor: mascaretes, ventilació i higiene de mans. Les mateixes que, segons alerten les veus expertes, no s'estan complint perquè la gent ha perdut la por al virus a causa de la vacunació, i no n'és conscient de la perillositat que comporta encara.

La cinquena onada valenciana és quasi calcada a la de l'estiu passat. Aleshores el grup d'adolescents liderava els contagis, ara les incidències acumulades més elevades es concentren en els menors d'onze anys, l'únic col·lectiu pendent encara de vacunar-se. Però a l'agost encara hi havia toc de queda a la una en els municipis amb més contagis, tota la restauració havia de tancar a les dotze i mitja de la nit amb aforaments limitats i les reunions socials estaven restringides a deu persones com a màxim. Mesures que, ara, s'han substituït pel certificat covid-19 com a salconduit necessari per a poder accedir a locals d'oci nocturn, restaurants i bars amb capacitat per a més de 50 comensals.

Comparativa de les restriccions en l'onada d'estiu i l'onada actual
Comparativa de les restriccions en l'onada d'estiu i l'onada actual / À Punt NTC

Tot i l'augment exponencial de contagis, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha insistit reiterades vegades que no hi ha damunt la taula, per ara, la possibilitat d'introduir restriccions que puguen apropar l'escenari actual al del Nadal passat. "És difícil que puguen haver-hi mesures de tornada arrere" ha tornat a dir, preguntat al respecte aquest mateix dimarts. Imposar noves mesures tampoc seria fàcil des del punt de vista legal, segons recorda el magistrat Joaquim Bosch. El portaveu de Jutges i Jutgesses per a la Democràcia veu ara mateix "més improbable" que els tribunals, amb una cobertura vacunal tan elevada —vora el 93% de la població diana té la pauta completa— autoritzaren restriccions de drets i llibertats amb caràcter general.

Les veus expertes han repetit insistentment que les dades de transmissió no es poden valorar igual que en onades anteriors gràcies a les vacunes, que han reduït els casos greus de covid-19. L'atenció s'ha girat cap a l'evolució d'altre paràmetre, els indicadors assistencials. I tant les autoritats polítiques com la ciència miren de reüll les gràfiques, perquè encara que la immunització davant el virus ha trencat la correlació d'onades anteriors que hi havia en el creixement de contagis, hospitalitzacions i morts, la pressió assistencial se situa ja en nivells màxims de l'estiu passat.

Ara no preocupa tant que es repetisca l'escenari de l'estiu, sinó més prompte que torne a haver-hi una explosió després de les festes, com en els primers mesos de l'any, quan es van concentrar vora el 80% de les defuncions de tota la pandèmia. Durant diverses jornades les víctimes mortals es comptaven per centenars. Amb la majoria de la població immunitzada, no sembla probable que es torne a reproduir una situació semblant. L'any 2020 per aquestes dates s'anotaven una trentena de morts de mitjana a la setmana. La xifra, tot i que augmenta lentament en els últims dies, s'ha reduït fins a cinc vegades en el balanç del 13 de desembre.

Amb aquesta radiografia, l'epidemiòleg de Fisabio Salvador Peiró, un dels experts que assessora la Generalitat, es mostra optimista i creu que la cinquena onada pot tombar-se amb les mesures actuals: "La situació aguantarà", diu en À Punt. Però, en tot cas, aconsella trellat a la ciutadania en les reunions de Nadal. Aquest dimecres el mateix Peiró i els altres membres de la comissió de persones expertes estan citats a una reunió amb el Consell per a avaluar la situació.

També et pot interessar

stats