El certificat covid ja és obligatori: així funciona

Aquesta mesura estarà en vigor, en principi, fins al 2 de gener

El passaport Covid
El certificat covid / À Punt NTC

El certificat covid ha entrat en vigor aquest dissabte de matinada, coincidint amb l'inici del pont de desembre, per a fer front a la cinquena onada del coronavirus a la Comunitat Valenciana, que ha fet augmentar tant el nombre de contagis com el d'hospitalitzacions.

Aquesta mesura estarà en vigor, en principi, trenta dies naturals: del 4 de desembre al 2 de gener. La portaveu del Consell, Mónica Oltra, però, no descarta noves restriccions en un futur, d'acord amb la situació epidemiològica.

Què és?

  • És un document que certifica que s'ha rebut la vacunació completa contra la covid, o que es té una prova diagnòstica negativa (PCR en les últimes 72 hores o test d'antígens de 48 hores), o que s'ha superat la malaltia en els últims sis mesos. Es considera que una persona ja està recuperada a partir del dia 11 després de la primera PCR positiva i fins als 180 dies següents.
  • Es pot descarregar en el mòbil des de la pàgina web de la Conselleria de Sanitat Universal, o imprimir-lo, o sol·licitar-lo al centre de salut. Les persones d'altres autonomies poden descarregar-se el certificat si disposen de número SIP assignat a la Comunitat Valenciana. En cas de no disposar de número SIP, hauran de sol·licitar-lo a través de la pàgina web del Ministeri de Sanitat.
  • Cal mostrar-lo en paper o en el mòbil al costat de la identificació personal (DNI o passaport) als locals que estan obligats a demanar-lo, que col·locaran a l'entrada en una zona visible un cartell que informe que es requereix el passaport per a accedir-hi i que no conservaran les dades personals.
  • Els locals comprovaran si el certificat presentat és vàlid escanejant el codi QR mitjançant una aplicació gratuïta (CovidCheck.Iu) i, si les dades personals del certificat coincideixen amb el document d'identificació de la persona.

On s'exigirà?

  • Locals de restauració amb aforament de més de 50 persones: cafés, bars i cafeteries, restaurants, salons de banquets, establiments públics situats en zona maritimoterrestre i salons lounge.
  • Locals d'oci i entreteniment amb aforaments de més de 50 persones: discoteques, pubs, sales de festes, sales de ball, cibercafés i establiments d'exhibicions de contingut eròtic.
  • Espais dedicats a activitats recreatives i d'atzar amb servei de restauració: casinos de joc, sales de bingo, salons recreatius de màquines d'atzar tipus A i B, salons de joc, així com tómboles i salons de realitat virtual i similars.
  • Actes i celebracions de més 500 persones on no sempre es puga dur la mascareta.
  • Visites a hospitals (quan es permeten) i a residències de serveis socials, tant públiques com privades.
  • Queden exceptuats d'aquesta mesura els menjadors (no cafeteries) de centres docents d'ensenyament reglat, respecte de l'alumnat i professorat.

Què passa si s'incompleix aquesta mesura?

  • El govern valencià ha modificat el Decret llei 11/2020, de 24 de juliol, del Consell, de règim sancionador específic contra els incompliments de les disposicions reguladores de les mesures de prevenció contra la covid-19, amb dos nous apartats en sengles articles, sobre l'obligatorietat del certificat en l'accés a determinats espais a la Comunitat Valenciana.
  • S'introdueixen sancions lleus de 60 a 600 euros per als particulars que incomplisquen les restriccions d'entrada o no exhibisquen els documents corresponents, si estant degudament anunciades, en referència als clients que entren indegudament al local o no ensenyen el passaport corresponent.
  • També es podran imposar sancions de 60 a 600 euros als locals que incomplisquen l'obligació de col·locar cartells o mesures informatives en què siga exigible, d'acord amb les ordes de l'autoritat sanitària.
  • Per incomplir el titular de l'establiment l'obligació de sol·licitar el certificat i els qui permeten accedir a l'interior dels locals on siga exigible, les multes van de 601 a 30.000 euros, i es consideraran greus.

És necessària la dosi de reforç?

No. N'hi ha prou amb tindre la pauta completa. Si, rebuda la dosi de reforç, l'aplicació no reconeguera el certificat, caldrà mostrar el document (en paper o digital) en accedir al local o establiment perquè el personal puga comprovar que s'està correctament immunitzat.

També et pot interessar

stats