Vora el 10% dels llits d’UCI estan ocupats per pacients de covid

Els hospitals de la Marina Baixa, Gandia i Dénia són els més saturats, ja que es troben en situació de risc alt

Personal sanitari atén un pacient en una UCI en una imatge d'arxiu
Personal sanitari atén un pacient en una UCI, en una imatge d'arxiu / Efe

Les unitats de cures intensives són un dels elements clau a l'hora d'avaluar la gravetat de la cinquena onada, i a la Comunitat Valenciana la situació ha empitjorat visiblement durant l’últim mes. 

Actualment 73 dels 771 llits d'UCI que hi ha als hospitals valencians estan ocupats per pacients amb covid. Això és el 9,5% del total, és a dir, aquest indicador epidemiològic està a punt d'entrar en el risc mitjà, situat a partir del 10%, segons el nou document semàfor del Ministeri de Sanitat.

Però aquest 9% és la mitjana, cosa que vol dir que alguns hospitals estan en una situació més compromesa encara. És el cas sobretot dels comarcals, que tenen menys llits d’UCI. 

Entre aquests hospitals destaca el de la Marina Baixa, a la Vila Joiosa, on el 80% dels llits de les UCI estan ocupats per pacients covid i s’ha vist obligat a reduir les cirurgies no urgents un 30% de cara a la setmana vinent. Una mesura que, segons fonts de l’hospital, es revisarà setmanalment en funció de l’evolució de les hospitalitzacions per covid.

Percentatge d'ocupació de les UCI amb pacients de covid
Percentatge d'ocupació de les UCI amb pacients de covid / À Punt NTC

Als hospitals de Gandia i Dénia, l'ocupació de les UCI per pacients covid és del 38% i el 28%, respectivament. Tots tres centres es troben en situació de risc extrem.

La Fe de València té el 23% de les UCI ocupades per la covid i el General d'Alacant el 21%, cosa que els situa als dos en situació de risc alt. Però en aquest cas cal matisar que aquests hospitals tenen més marge de maniobra, perquè poden obrir noves sales d’UCI, com ja han fet en onades anteriors, i augmentar la capacitat d’atenció a pacients greus amb covid. 

I mentre la pressió a les UCI continua augmentat, el gerent de l’Hospital del Vinalopó, Rafael Carrasco, ha explicat que els serveis d'urgència dels hospitals comencen a tensar-se com a conseqüència de la sobrecàrrega que pateixen els centres d’atenció primària, que acaben derivant-hi els pacients que no poden absorbir.

També et pot interessar

stats