Les claus del nou semàfor Covid flexibilitzat que planeja Sanitat

La comissió de salut pública adapta el document a la situació actual de la pandèmia, amb gran part de la població vacunada, i eleva a cent la incidència considerada risc baix

Nou semàfor Covid-19
Nou semàfor Covid-19 per a avaluar el risc de transmissió / Miguel Ángel Reino

El semàfor d'indicadors que el Ministeri de Sanitat utilitza per a avaluar la situació de la pandèmia a Espanya i decidir les restriccions adequades a cada zona està a punt de canviar. La comissió de salut pública debat aquest dimarts una nova versió més suavitzada que actualitza els criteris per a adaptar-los al context actual, marcat per una àmplia cobertura vacunal de la població i el descens de les morts i casos greus per Covid-19.

El risc de contagi ha canviat en l'últim any i per això els nivells d'alerta que arreplega el protocol d'actuacions de resposta per al control de la transmissió de la Covid-19 es modifiquen. Fins ara, una incidència acumulada de 50 casos per cada 100.000 habitants a catorze dies era el llindar que marcava el pas de risc baix a mitjà. Però l'esborrany amb què treballen els tècnics de sanitat apuja els barems i preveu elevar el nivell a 100. El risc alt s'assoleix en arribar als 300 casos, i el molt alt o extrem, als 500. També s'elimina l'escenari de nova normalitat (fins ara amb incidències per davall de 25), que ara passa a anomenar-se "circulació controlada" amb un màxim de 50.

La incidència acumulada ha sigut, de fet, l'indicador més conegut per a mesurar l'abast de la pandèmia a Espanya, però el semàfor utilitza set marcadors principals més i vora vint de secundaris. Per a fixar l'alerta de Covid-19 en una zona determinada es creuen els indicadors de transmissió de la malaltia amb altres que mesuren la pressió assistencial en els hospitals, fonamentalment els nivells d'ocupació de llits en planta i en unitats de cures intensives (UCI).

Aquests dos paràmetres es mantenen vigents com fins ara: circulació controlada, 0-2% en planta i 0-5% en UCI; baix 2-5% en planta i 5-10% en UCI; mitjà 5-10% en planta i 10-15% en UCI; alt 10-15% en planta i 15-25% en UCI; i extrem 15-25% en planta i més del 25% en UCI. Com a novetat, però, s'introdueixen dos criteris més: el nombre de nous ingressos i de pacients en crítics en l'última setmana, una taxa en ambdós casos que es calcula per cada 100.000 habitants.

El semàfor, a manera de guia, recomana diferents mesures a aplicar en funció del nivell d'alerta per Covid-19 en què se situe cada territori, però dona a les comunitats autònomes marge per a decidir si aplicar-les o no. Amb la revisió més laxa que s'aprovarà previsiblement aquest dimarts, tant la Comunitat Valenciana com Espanya tornarien a estar en un escenari de risc baix pel que fa a la circulació del virus, amb 88,09 i 82,02 casos per cada 100.000 habitants respectivament.

En l'esborrany del nou semàfor s'insisteix també en les mesures d'higiene i prevenció, incloses en la Llei 2/2021 de 29 de març, i recalquen que continuen sent d'obligat compliment, igual que la normativa autonòmica vigent. Aquestes mesures, apunta el document, s'han d'aplicar independentment del nivell d'alerta en què es troba un territori, fins i tot en l'escenari de "circulació controlada". En particular recorden que és "important mantindre l'ús de la mascareta".

També et pot interessar

stats