La justícia valenciana avala la implantació immediata del certificat covid

El TSJCV autoritza la petició del Consell per a condicionar l'accés a locals de restauració i oci a la presentació del document, que certifica la vacunació contra la covid-19

En quins llocs serà obligatori el cerficat Covid?
En quins llocs serà obligatori el cerficat Covid? / Marta Galindo

La justícia valenciana avala la implantació del certificat covid com a requisit per a accedir a determinats espais. En la resolució, coneguda aquest dilluns, el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) autoritza la petició del Consell per a exigir el certificat per a les visites a centres hospitalaris i residències, però també per a accedir als establiments de restauració amb un aforament superior a 50 persones, els locals d'oci i entreteniment i als d'activitats recreatives i d'atzar, com casinos o bingos. També s'exigirà en actes, celebracions i festivals de música, en espais tancats o a l'aire lliure quan no siga possible usar la mascareta. Tanmateix, no es demanarà, en principi, als cines.

La sala contenciosa entén que la mesura és "idònia, necessària i proporcionada" perquè persegueix reduir la transmissió del virus i evitar restriccions de drets de més entitat. I en la justificació del vot favorable al·ludeix al creixement sostingut i generalitzat de la corba de la pandèmia, la proximitat de Nadal i l'aparició de noves variants del SARS-Cov-2.

El Consell va aprovar elevar la petició al TSJCV dijous, amb la previsió d'activar el certificat des d'auquest divendres, 3 de desembre, abans del pont, i amb una vigència inicial de 30 dies. Per a això caldrà que es publique l'orde un dia abans en el Diari Oficial de la Generalitat, ja que les decisions entren en vigor en les 24 hores posteriors.

L'aprovació no era segura i ha estat acompanyada de la incertesa habitual sobre la coincidència o no de criteris entre els òrgans judicials i els executius autonòmics. Tot i que el suport de la Fiscalia valenciana anticipava una resolució favorable, aquesta no s'ha produït en altres regions, com el País Basc on, tot i l'aval del ministeri públic, la justícia ha rebutjat la proposta.

La implantació del certificat covid s'ha demanat en ple repunt de contagis, en la que ja es considera la quinta onada de coronavirus: en un mes s'han triplicat els casos —8.842 actius en l'últim registre— i la incidència s'ha disparat 62 punts en l'última setmana, ara se situa en 176,48 casos per cada 100.000 habitants en catorze dies.

El certificat es pot aconseguir de tres maneres: amb vacunació completa, amb una prova diagnòstica negativa (una PCR en les últimes 72 hores o d'antígens en les últimes 48 hores) o amb una diagnosi de superació de la malaltia en els darrers sis mesos.

També et pot interessar

stats