Augmenten els contagis: perilla Nadal?

La vacuna ha reduït considerablement l'ocupació hospitalària i les morts per covid-19, que multiplicaven els registres al novembre de l'any passat. Les veus expertes aconsellen replantejar les celebracions per a no donar més transmissió a la covid

Desenes de persones fan cua en un el punt de vacunació habilitat a València amb motiu del Black Friday
Desenes de persones fan cua en un el punt de vacunació habilitat a València amb motiu del Black Friday / Juan Carlos Cárdenas (Efe)

La Comunitat Valenciana encara la recta final de 2021 amb l'alé contingut. Per segona vegada en la pandèmia, el desembre arranca com a preludi de Nadal i per davant hi ha unes setmanes determinants per a decidir com seran les celebracions i amb quin nivell de restriccions sanitàries. A l'estiu tot feia presagiar unes festes per a enguany molt diferents de les de l'any anterior, però la realitat ha colpejat en forma de quinta onada. El repunt en la incidència de covid —especialment notable al novembre, que acaba amb el triple de contagis que a l'octubre— amenaça d'enterbolir l'optimisme generat per les vacunes. I la irrupció en el tauler de joc de la nova variant òmicron no fa sinó afegir més incertesa. 

El Ministeri de Sanitat ja ha mogut fitxa per a minimitzar els riscos i ha recomanat limitar el nombre de participants en els "actes públics i socials", especialment a Nadal. Però encara queda superar el pont de desembre, un període festiu en què la mobilitat s'incrementa en gran manera i que en 2020 va convertir-se en el tir d'eixida de la tercera onada del coronavirus, la més letal fins ara a la Comunitat Valenciana. 

Com la resta de governs autonòmics, la Generalitat no es planteja ara per ara acabar l'any amb restriccions com les de 2020 —tocs de queda i limitacions en els aforaments i les reunions socials. L'aposta està en la implantació del certificat covid, l'eina amb què els territoris confien a poder controlar la nova onada de la pandèmia i que ha generat debat entre les veus especialistes pels dubtes sobre la utilitat per a reduir la transmissió del coronavirus. A la Comunitat Valenciana començarà a exigir-se des d'aquest 3 de desembre per a accedir a establiments d'oci nocturn i restauració, entre d'altres.

La situació epidemiològica, tot i que és preocupant, no té res a veure amb l'escenari que hi havia l'any passat, i en això coincideixen totes les veus expertes que assessoren el govern valencià sobre la gestió de la pandèmia. Principalment, per l'alta cobertura vacunal (vora el 80% de la població valenciana i espanyola té la pauta completa), que ha obligat a canviar els paràmetres amb què es mesura la gravetat de la pandèmia. Això suposa desviar l'atenció de la taxa d'incidència a altres indicadors, concretament els que mesuren la pressió sobre el sistema assistencial. És a dir, l'evolució de les hospitalitzacions i els ingressos en unitats de cures intensives (UCI) és el que ara permet determinar quants casos greus de covid hi ha. 

Amb aquest canvi de criteri, els especialistes reiteren que les dades de transmissió del virus, encara que elevades, no es poden interpretar de la mateixa manera que en 2020, quan encara no havia arrancat la vacunació. De fet, si es comparen les xifres d'incidència del Ministeri de Sanitat, el nombre de contagis per cada 100.000 habitants a la Comunitat Valenciana en les últimes dos setmanes, amb data de 30 de novembre, és molt semblant l'any 2020 i 2021: 234,72 i 220,06. Precisament per açò el govern espanyol i les autonomies han acordat un nou semàfor covid més laxa que eleva els llindars permesos d'incidència en cada nivell d'alerta. 

Amb un patró similar de circulació del coronavirus entre la població, l'element determinant que canvia totalment l'equació són les vacunes. I la diferència es pot comprovar en comparar en quina situació estaven altres tres indicadors, ara i en 2020: hospitalitzacions, UCI i morts. 

El mes de novembre de 2020 va finalitzar a la Comunitat Valenciana amb 1.296 persones ingressades per covid-19 en hospitals i 286 en unitats de crítics. L'ocupació hospitalària en planta era de poc més del 12%, mentre que en les UCI fregava el 29%. És el triple de pacients que hi ha en l'actualitat, ja que segons l'última actualització del Ministeri de Sanitat, l'ocupació en planta se situa a 30 de novembre de 2021 en el 4,23%, mentre que la de crítics puja al 10,37%. Són percentatges que situarien els hospitals valencians en un nivell d'alerta baix i mitjà, respectivament. El 2020, en canvi, el risc era extrem en les UCI i alt en planta hospitalària. 

La disminució de casos greus de covid gràcies a les vacunes tenen un efecte directe en la mortalitat, que ha experimentat una notable davallada. La diferència entre 2020 i 2021 és visible ja a l'octubre, quan d'un any a un altre es redueixen més de la meitat (-68%). Però al novembre, el mes en què més població vacunada contra la covid hi ha, la xifra de decessos de 2021 és set vegades inferior a la registrada l'any anterior: 78 davant 573.  Entre setembre i novembre de 2020 van perdre la vida 887 persones amb covid-19 a la Comunitat Valenciana, més del triple de víctimes mortals que ha deixat la pandèmia en el mateix període d'enguany. 

Replantejar les celebracions

L'escenari, a falta de saber com continuaran evolucionant els indicadors després del pont de desembre, és indubtablement millor. Tot i això, les veus expertes alerten que les perspectives "no són bones". Hi ha consens en el fet que no cal adoptar noves restriccions, almenys a curt termini, però també aconsellen replantejar-se les celebracions de Nadal: "No se pot fer un dinar i un sopar cada dia amb un grup diferent de gent i estar donant a la covid tota aquesta capacitat de transmissió", adverteix l'investigador de Fisabio Voro Peiró. 

L'epidemiòleg, un dels assessors del govern valencià, afirma que la situació valenciana de la pandèmia pot aguantar "molt bé" si aquestes setmanes comença a doblar-se la corba i es redueix la incidència. No obstant això, reconeix que els pronòstics apunten a un augment dels contagis: "Possiblement en un parell de setmanes tindrem una situació semblant a la del nord d'Espanya", ha apuntat. Navarra i el País Basc són les dues autonomies amb una incidència acumulada de coronavirus més elevada de tot l'Estat, amb 588,33 i 484,66 casos per cada 100.000 habitants, respectivament. 

La prudència és la consigna més repetida els últims dies per part de les autoritats polítiques i sanitàries. Les veus expertes insisteixen que cal complir les mesures vigents: mascareta en interiors amb més risc de contagi, ventilació, higiene de mans i distància social. També recomanen donar un últim impuls a la vacunació, especialment entre la població que encara no ha acudit a rebre les injeccions, i que s'administren com més prompte millor les terceres dosis a majors de 60 anys, els més propensos a patir quadres greus de covid. 

També et pot interessar

stats