Veus expertes valencianes, sobre òmicron: "Cal estar alerta, però no alarmats"

Especialistes de Provavac assenyalen que les vacunes actuals funcionen contra la nova variant perquè "escapar-se de la protecció vacunal és molt complicat per a qualsevol conjunt de mutacions" del coronavirus

Una xeringa amb un vial de vacuna, en una imatge d'arxiu
Una xeringa amb un vial de vacuna, en una imatge d'arxiu / Europa Press

Estar alerta, però no alarmats. És la posició que mantenen els especialistes en virologia i microbiologia que assessoren a la Generalitat en matèria de vacunes sobre l'aparició de la variant òmicron del coronavirus, detectada per primera vegada a Sud-àfrica i ja present en més d'una dotzena de països. Amb una trentena de mutacions, aquesta nova versió del SARS-CoV-2 amenaça de ser més transmissible i manté pendents les autoritats sanitàries i els governs de tot el planeta, que ja han començat a tancar fronteres per a evitar que s'escampe

Des del Programa Valencià d'Investigació Vacunal Covid-19 (Provavac), organisme creat per la Generalitat el març del 2021 que aglutina científics de diversos grups d'investigació com ara Fisabio, Incliva, Isabial o el CSIC, criden a mantindre la calma. Insisteixen que encara no és moment de preocupar-se perquè no hi ha suficient informació sobre el comportament d'òmicron pel que fa a capacitat de transmissió o potencial per a evadir la protecció de les vacunes ja desenvolupades contra la covid-19.  

L'alarma per la pèrdua d'efectivitat de les vacunes que han generat recentment els estudis científics ha impulsat l'administració de dosis de record en els països més desenvolupats, fonamentalment a la població de més de 60 anys. Totes les veus expertes reconeixen que sí que s'està produint aquesta baixada en la protecció vacunal, una davallada que s'ha vist en molts casos impulsada per les diverses variants detectades com ara la delta i que es nota, insisteixen, sobretot respecte a la infecció. És a dir, sobre la possibilitat de contagiar-se de coronavirus. La bona notícia és que la protecció contra el risc de contraure un quadre greu de covid-19 es manté per damunt del 80% mesos després de vacunar-se, ha recalcat l'epidemiòleg de Fisabio Salvador Peiró.

Sobre els dubtes de com impactaran les mutacions que té òmicron en la resposta immunitària que generen les vacunes, les veus expertes que assessoren la Generalitat són contundents i llancen un missatge tranquil·litzador: les vacunes actuals funcionen, també amb l'òmicron, i estem protegits. "Escapar-se de la protecció vacunal és molt complicat per a qualsevol conjunt de mutacions. Que les vacunes tinguen més o menys efectivitat pot passar, haurem de veure-ho", explica Iñaki Comas, membre del Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC). "És possible que [òmicron] escape més fàcilment a la resposta immunitària, però això no vol dir en cap moment que estem absolutament desprotegits enfront d'aquesta nova variant", convé David Navarro, director científic de Provavac i catedràtic de Microbiologia de l'Hospital Clínic de València i del grup d'investigació Incliva.

Escapar-se de la protecció vacunal és molt complicat per a qualsevol conjunt de mutacions. Que les vacunes tinguen més o menys efectivitat pot passar, haurem de veure-ho Iñaki Comas - Investigador del CSIC

L'OMS ha assenyalat que caldrà esperar setmanes per a determinar l'impacte de la nova variant en l'evolució de la pandèmia i si realment és la més transmissible identificada fins ara. Una tesi compartida des de Provavac, que assenyala que fins que no comence a haver-hi transmissió comunitària d'òmicron en els territoris serà molt complicat establir-ne l'abast. També cal esperar a analitzar com es comporta en societats amb una cobertura vacunal elevada i mesures de protecció en vigor, com ara les mascaretes en interiors. "Hem de veure si apareix en altres països i seguir-ne la trajectòria. Si en països amb elevats índexs de vacunació presenta la mateixa dinàmica que al sud d'Àfrica, aleshores podrem dir que és més transmissible", assenyala Comas. 

Detectable en aigües residuals

Segons l'investigador, la part més inquietant d'òmicron és que incorpora juntes per primera vegada mutacions "preocupants" que ja eren conegudes —per exemple, estaven presents en la variant beta, també sorgida a Sud-àfrica i que mai va arribar a ser dominant en altres països—. A l'espera de saber si les vacunes són capaces de neutralitzar aquestes mutacions, la nova variant té una particularitat positiva que la fa més fàcilment detectable que altres, precisament a causa d'una de les mutacions que té. 

Així, apunta Comas, no només pot identificar-se a través de la seqüenciació genòmica —un mètode costós i complicat— sinó que hi ha ferramentes per a detectar-la en els sistemes de diagnòstics que s'utilitzen en els hospitals o, fins i tot, en els anàlisis d'aigües fecals. Les veus expertes han animat a aprofitar aquesta eina, que pot llançar una alerta sobre la presència d'òmicron per a fer una detecció precoç. Per ara, no s'ha trobat rastre en les anàlisis setmanals d'aigues residuals de la Comunitat Valenciana.

D'altra banda, han posat en valor la ràpida comunicació dels casos relacionats amb la nova variant per part de les autoritats sud-africanes i demanen que no s'estigmatitze el país ni se'l castigue amb el tancament de fronteres.

També et pot interessar

stats