Israel, el Marroc i el Japó, primers països a tancar fronteres per por d'òmicron

El món reacciona per la propagació de l'encara desconeguda nova variant del coronavirus amb restriccions a la mobilitat internacional

Viatgers en l'aeroport internacional Ben Gurion d'Israel, on s'han recuperat restriccions al turisme estranger
Viatgers en l'aeroport internacional Ben Gurion d'Israel, on s'han recuperat restriccions al turisme estranger / Amir Cohen (Reuters)

La nova variant del coronavirus, batejada com a òmicron, ha posat en alerta bona part dels països del món, segons es van detectant casos en diversos territoris. Israel, el Marroc i el Japó són els tres primers que han pres mesures dràstiques per a blindar-se contra òmicron i han tancat quasi per complet les seues fronteres als viatgers procedents de l'estranger. 

A més, en el cas d'Israel les autoritats han decidit imposar quarantenes obligatòries per a la ciutadania nacional que torne al país, entre altres restriccions internes. El Japó, per la seua banda, deixa de concedir visats d'estudis o per a estades curtes de negocis. 

Dels tres, el país de l'Orient Mitjà és l'únic que de moment ha confirmat una infecció amb òmicron —una dona israeliana que va tornar la setmana passada de Malawi— i té dotze sospitosos més que han de ser encara verificats, també viatgers procedents d'Àfrica. 

Des que el 23 de novembre les autoritats sud-africanes detectaren el primer cas de la nova variant del virus, amb una trentena de mutacions, s'ha succeït un seguit de restriccions a mesura que s'han identificat casos en diverses zones del planeta. Fins ara, en més d'una desena d'estats i la llista continua creixent. Portugal ha sigut l'últim territori a confirmar positius d'òmicron, en tretze jugadors de l'equip de futbol d'Os Belenenses, segons ha informat l'Institut Nacional de Salut Ricardo Jorge (INSA).

La por que òmicron es propague comença a afectar la mobilitat internacional, a penes recuperada recentment més d'any i mig després de pandèmia. Les restriccions als viatges i els tancaments quasi totals de fronteres amenacen de tornar en cascada. 

Israel, el Marroc i el Japó asseguren que les mesures extremes adoptades per a blindar-se són "temporals" i, mentrestant, continua el degoteig de països que anuncien suspensions dels vols amb origen o destinació a diversos països sud-africans per a previndre l'expansió de la nova variant. Des de divendres, la llista ha anat en augment: l'Aràbia Saudita, Indonèsia, Nova Zelanda, les Maldives, els Estats Units, el Regne Unit, o molts països de la Unió Europea, entre altres, Espanya. 

Les autoritats sanitàries, Organització Mundial de la Salut inclosa, han mostrat la seua preocupació per la nova variant òmicron. Encara que l'impacte en la pandèmia ha d'estudiar-se, les primeres evidències apunten que es propaga més de pressa, fins i tot entre aquelles persones que han passat la malaltia o tenen anticossos. 

Reunió del G7 per a fer front a òmicron

El Regne Unit ha convocat aquest dilluns una reunió urgent de ministres de Sanitat del G7 per a abordar la variant òmicron del coronavirus. Aquest club, que reuneix les set potències més desenvolupades del món, el conformen el Regne Unit, els Estats Units, el Canadà, França, Alemanya, Itàlia i el Japó, a més de la Unió Europea com a convidada.

També et pot interessar

stats