Àfrica es queda arrere: les xifres de la desigualtat en la vacunació contra la Covid

La nova variant òmicron, detectada a Sud-àfrica, evidencia que la lluita contra la pandèmia es perpetuarà sense un equilibri de vacunació global

L'aparició de la nova variant del coronavirus detectada a Sud-àfrica, on la taxa de vacunació no arriba al 25%, ha posat en relleu la desigualtat del repartiment de vacunes entre països pobres i rics. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha alertat de la urgència de distribuir millor les vacunes per a evitar mutacions perilloses que poden perpetuar la gravetat de la pandèmia a escala global.

Una vista ràpida al mapamundi evidencia clarament que certs països estan quedant arrere en la lluita contra la Covid-19. El percentatge de població vacunada al conjunt del continent africà, el segon més poblat del planeta, és el més baix, amb poc més d'un 7%. El següent continent amb major grau de vacunació és Àsia i està ja vora el 50% de la població amb la pauta completa.

Aquesta desigualtat radical rau en el grau de riquesa dels països. Àfrica no té cap país amb una renda per capita superior a la mitjana mundial i en moltes regions l'accés a la vacuna és inviable. A tot el continent, només el Marroc té més de la meitat de la ciutadania vacunada, mentres que altres dels països més desenvolupats com ara Sud-àfrica, Egipte o Algèria, solament han assolit fins ara una taxa de vacunació de vora el 24%, 13% i 12% respectivament.

Un altre aspecte a tindre en compte a l'hora de combatre la pandèmia a escala global és el nombre d'habitants i la densitat dels països. Si fixem l'atenció en els 15 països més poblats del món, només sis superen el 50% de població vacunada. Són la Xina, el Japó, el Brasil, els Estats Units, Mèxic i l'Índia. Només aquest darrer país, amb un 56% de població immunitzada, té una renda per capita que no és alta ni mitjana alta.

En canvi, els països africans queden claríssimament a la cua de la vacunació. Nigèria, seté estat del món en població, amb més de 200 milions d'habitants, només té un 1,63% de la ciutadania amb la pauta completa. Es tracta doncs d'un avanç mínim per a un país amb una població tan nombrosa. Com igualment passa en altres països del continent, també amb renda baixa, com ara Etiòpia o la República Democràtica del Congo, el qual amb vora 100 milions d'habitants compta amb un dels índexs de vacunació més baixos del món, tan sols del 0,15%.

També et pot interessar

stats