L'alerta per òmicron evidencia la bretxa en la distribució mundial de les vacunes

L'aparició de la nova variant detectada a Sud-àfrica, on la taxa de vacunació és de només el 25%, ha posat en relleu la desigualtat del repartiment de vacunes entre països pobres i rics

Tedros Adhanom Ghebreyesus, director de l'OMS, en una imatge d'arxiu.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, director de l'OMS, en una imatge d'arxiu. / Fabrice Coffrini (Reuters)

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha alertat de la urgència de distribuir millor les vacunes per a evitar mutacions perilloses, després que l'aparició de la variant òmicron del coronavirus a Sud-àfrica haja fet saltar l'alerta mundial. En aquest país la taxa de vacunació anticovid és de només el 25%. Segons el portal d'estadística ourworldindata.org, només el 5,7% de les persones que viuen en països d'ingressos baixos han rebut almenys una dosi.

El sorgiment d'òmicron "evidencia que hem d'accelerar la igualtat en les vacunes al més prompte possible i protegir els més vulnerables a tot arreu", destaca el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, en el seu compte oficial de Twitter.

Aquest divendres òmicron ha sigut reconeguda oficialment variant de preocupació, la qual cosa obliga a un especial seguiment de l'evolució. Si bé encara queda molt per conéixer sobre òmicron, la comunitat científica està convençuda que mentre grans parts de la població mundial estiguen sense vacunar, continuaran apareixent variants i la pandèmia es prolongarà.

Segons explica Seth Berkley, conseller delegat de l'Aliança per a les Vacunes GAVI "només evitarem que sorgisquen noves variants si som capaços de protegir tota la població mundial, no sols les parts més pròsperes". Cal destacar que països africans com Nigèria, Etiòpia i Kenya tenen una taxa de vacunació del 2,9%, 5,6% i 8% respectivament.

Què se sap sobre la variant òmicron?

El que sí que s'ha pogut determinar de moment de la nova variant és que algunes de les més de 30 mutacions que ja s'han detectat, sembla que suggereixen una capacitat encara major de transmissió que ceps anteriors.

El Grup Assessor d'Experts en l'Evolució de Virus de l'OMS no ha indicat, ara com ara, si la nova variant és més o menys resistent a les vacunes anticovid, però sí que han assenyalat que els tests de diagnòstic de la malaltia amb PCR semblen que continuen valent per a detectar-la.

A més, de quasi totes les províncies sud-africanes, també s'ha detectat a la veïna Botswana, a Hong Kong (Xina), Israel, Bèlgica, el Regne Unit i s'està a l'espera de confirmar un possible cas a Alemanya.

També et pot interessar

stats