Preocupació al voltant de la nova variant sud-africana de Covid-19

El Consell de la Unió Europea ha anunciat la suspensió temporal dels vols amb origen en regions de Sud-àfrica fins a aclarir la perillositat de la nova variant

Imatge d'arxiu d'un control de passatgers a un aeroport
Imatge d'arxiu d'un control de passatgers en un aeroport / À Punt NTC

L’aparició d’una nova variant de coronavirus a Sud-àfrica, batejada com a variant òmicron, ha activat totes les alarmes entre la comunitat científica i les autoritats sanitàries de tot el món. Aquesta variant presenta més de trenta mutacions, que preocupen per la transmissibilitat més gran i per la capacitat potencial d'evadir la immunitat o protecció prèvia.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha determinat aquest divendres que aquesta nova variant es considera de risc. Fins ara, a més de Sud-àfrica, s'havien confirmat casos d'aquesta variant a Hong Kong, a Botswana i a Israel, segons les dades que proporciona l'Institut Nacional de Malalties Infeccioses de Sud-àfrica. 

Aquest dijous, en canvi, l'anunci del govern belga de la detecció del primer cas de variant nu d'Europa a les seues fronteres ha canviat la situació. Alguns països de la Unió Europea, entre altres Espanya, han anunciat al llarg dels últims dos dies restringir el trànsit aeri que procedeix de regions del sud d'Àfrica i evitar així l'expansió del virus. Aquesta decisió està en línia amb la proposta que ha fet a Brussel·les l'executiu de la UE als vint-i-set i que ha confirmat aquest mateix divendres a la vesprada el Consell de la Unió Europea en Twitter.

Hores abans, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha transmés la preocupació de la comunitat científica i les distribuïdores de vacunes davant de la nova variant. També ha fet una crida a la vacunació massiva de la població que encara no ha rebut cap dosi.

L’aparició d’aquesta variant també ha causat estralls en la borsa espanyola, que ha obert la sessió d'aquest divendres amb fortes pèrdues del 3,29%, afectada per la por que ha despertat la nova variant. Els grans valors han obert en negatiu de forma generalitzada, amb fortes caigudes per a Repsol, el 6,68%; Santander, el 6,11%; i BBVA, el 5,11%; mentre que Iberdrola es deixa el 2,86%; Telefónica, el 2,75%, i Inditex, el 2,50%.

La resta de borses europees també s'anotava fortes caigudes en la mitja sessió, llastrades pel temor dels inversors davant la nova variant i en un context de possibles noves restriccions a Europa. Així, la caiguda ha sigut del 3,03% a Londres, del 3,8% a París, del 3% a Frankfurt i del 3,42% a Milà. 

També et pot interessar

stats