Detecten una nova variant del coronavirus a Sud-àfrica amb múltiples mutacions

La troballa ha despertat "preocupació" entre la comunitat científica, però alerten que encara s'ha d'estudiar quin impacte tindrà en l'evolució de la pandèmia

Diverses persones esperen per a entrar en un dels trens de la companyia Transnet que s'ha habilitat com a centre de vacunació contra la Covid-19
Diverses persones esperen per a entrar en un dels trens de la companyia Transnet que s'ha habilitat com a centre de vacunació contra la Covid-19 / Siphiwe Sibeko (Reuters)

Científics i autoritats sanitàries de Sud-àfrica han confirmat aquest dijous la detecció d'una nova variant del coronavirus, identificada com a B.1.1.529, que posseeix múltiples mutacions i que ha despertat "preocupació" entre els especialistes. L'impacte que tindrà sobre l'evolució de la pandèmia s'ha d'estudiar encara. 

La nova variant presenta "una constel·lació molt inusual de mutacions" però el seu "significat encara és incert", ha resumit en una roda de premsa virtual el professor Tuli d'Oliveira, de la Plataforma d'Innovació en Investigació i Seqüenciació de KwaZulu-Natal (Krisp, una institució científica de l'est de Sud-àfrica). En total, fins ara, s'han confirmat casos d'aquesta variant a Sud-àfrica, a Hong Kong (en un viatger procedent del país africà) i en la veïna Botswana, segons les dades proporcionades per l'Institut Nacional de Malalties Infeccioses de Sud-àfrica.

En total, la B.1.1.529 presenta més d'una trentena de mutacions i algunes d'elles són, segons la comunitat científica sud-africana, motiu de preocupació pel seu possible impacte en la transmissibilitat i per la seua potencial capacitat d'evadir la immunitat o protecció prèvia. "La variant ens ha sorprés, té un gran salt evolutiu, moltes més variants de les que esperàvem, especialment després d'una tercera onada de delta molt dura", ha apuntat Oliveira. També ha alertat del potencial per a "expandir-se molt ràpid", d'acord amb les dades recollides a la província sud-africana de Gauteng (on es troben Johannesburg, la capital del país, i Pretòria). En aquesta zona el nombre de casos de Covid-19 han augmentat significativament en els últims dies.

Els especialistes sud-africans posen l'accent, no obstant això, que la detecció d'aquesta nova variant s'ha realitzat de manera "molt, molt primerenca" i s'han mostrat optimistes en el fet que això afavorirà el control de l'expansió. La trobaren, concretament, en una anàlisi el passat 23 de novembre, a partir de mostres preses una setmana abans davant l'increment de positius notificats a Johannesburg i Pretòria. La comunitat científica està a l'espera que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) done aquest divendres un nou nom de lletra grega a aquesta variant, com ja es va fer amb la resta de variants que s'han descobert durant la crisi del coronavirus. 

El professor Oliveira recalca que, el fet d'haver detectat la B.1.1.529 per primera vegada a Sud-àfrica no significa necessàriament que s'haja originat en aquest país austral. Sud-àfrica, que acumula vora 2,95 milions de casos de Covid-19 i prop de 90.000 morts, és l'epicentre de la pandèmia al continent africà. El país ja va patir els efectes del descobriment i expansió d'una altra variant, la beta, durant la seua segona onada (entre finals de 2020 i començaments de 2021), que després va ser agranada per la variant delta en la tercera onada de la pandèmia (a mitjan 2021).

També et pot interessar

stats