La variant òmicron s'escampa per Europa

Itàlia, Alemanya, el Regne Unit i Bèlgica ja han notificat casos i Anglaterra recupera l'ús de mascaretes en espais tancats per a frenar-ne la propagació

Un anunci de test PCR gratuïtes a Bavaria, un estat al sud d'Alemània
Un anunci de test PCR gratuïtes a l'estat alemany de Baviera / Michaela Rehle (Reuters)

La variant òmicron, que podria comportar un "major risc de reinfecció" segons l'OMS, ja s'està escampant per Europa. A l'estat alemany de Baviera ha notificat aquest dissabte dos casos de la darrera mutació del coronavirus, que se sumen a altres dues infeccions registrades pel govern britànic a Chelmsford, prop de Londres, i a la ciutat de Nottingham, en el centre d'Anglaterra.

A Itàlia, l'Institut Nacional de Salut ha comunicat el primer cas detectat al país, localitzat a Milà. Tant el pacient, un home procedent de Moçambic, com la seua família i contactes estrets es troben en bon estat de salut. Les autoritats sanitàries italianes han comunicat que aquest cas encara s'ha d'estudiar amb profunditat amb més proves genòmiques. Tots els contactes estrets d'aquest pacient es troben a hores d'ara en quarantena preventiva.

El primer país de la Unió Europea a confirmar un cas de la variant òmicron, però, ha sigut Bèlgica. Aquest divendres el ministre de Sanitat belga, Frank Vandenbroucke, ha explicat que es tracta d'un home sense vacunar i sense cap contagi de Covid-19 previ va arribar al país des de l'estranger.

En vista a la possibilitat que la nova variant puga facilitar la propagació del coronavirus i a menys d'un mes de la celebració de Nadal, tant el govern belga com el britànic han optat per suspendre els vols amb una sèrie de països africans a partir d'aquest diumenge. En aquesta línia, la Unió Europea es disposen a prohibir els vols amb eixida o destí a Sud-àfrica, Botswana, Swazilàndia, Lesotho, Namíbia, Moçambic i Zimbàbue.

El primer ministre britànic, Boris Johnson, també ha anunciat aquest dissabte que a Anglaterra les mascaretes tornaran a ser obligatòries en espais interiors com tendes i el transport públic. Aquesta decisió es produeix quatre mesos després que el país culminara la desescalada en contra del criteri científic i vora 50.000 casos de coronavirus diaris, el conegut com a Freedom Day o Dia de la Llibertat.

Els Països Baixos i els EUA, a l'espera de resultats concloents

Als Països Baixos, l'Institut de Salut Pública dels Països Baixos (RIVM) ha assegurat que “calcula” que la nova variant òmicron podria estar present en “diverses de les persones” sotmeses a PCR després d'aterrar ahir en dos vols procedents de Sud-àfrica. Els resultats definitius de les 61 proves es coneixeran al llarg d'aquest diumenge. 

En aquesta línia, l'assessor cap del govern estatunidenc per a qüestions mèdiques, Anthony Fauci, ha admés que és possible que la darrera mutació de la Covid-19 ja haja arribat als EUA, però encara no haja sigut detectada. Ahir a última hora del dia, la governadora de l'estat de Nova York, la demòcrata Kathy Hochul, va ser la primera a declarar un estat d'emergència per aquesta possibilitat, unes mesures que entraran en vigor el 3 de desembre i s'allargaran fins a, almenys, el 15 de gener.

També et pot interessar

stats