Freedom Day a Anglaterra: s'acaben les restriccions amb els casos de Covid-19 disparats

El país culmina la desescalada en contra del criteri científic i vora 50.000 casos de coronavirus diaris, que podrien arribar a 200.000 a finals d'estiu

Diverses persones celebren en una discoteca de Londres l'alçament de les restriccions
Diverses persones celebren en una discoteca de Londres l'alçament de les restriccions / Natalie Thomas (Reuters)

El que Anglaterra, la nació més poblada del Regne Unit, ha batejat popularment com Freedom Day (Dia de la llibertat) és ja una realitat. El 19 de juliol estava marcat en negreta en el calendari com la data que havia posat el govern liderat per Boris Johnson per a entrar en l'última fase de la desescalada, la quatre, i alçar totes les restriccions legals contra el coronavirus.

Aquest dilluns Anglaterra ha estrenat una esperada nova etapa en la pandèmia en què s'acaben les últimes mesures sanitàries que hi havia vigents per a controlar la propagació del virus. Ja no hi ha límit legal pel que fa al nombre de persones que poden ajuntar-se en espais tancats o assistir a esdeveniments ni és obligatori usar mascareta en locals com restaurants o pubs (però sí recomanable).

Els clubs nocturns i discoteques ja han pogut obrir les portes des de la mitjanit, després de setze mesos tancats. L'eufòria es respirava fora dels locals, on milers de persones esperaven per a celebrar l'alçament de les restriccions en llargues cues. 

Diverses persones fan cua fora d'una discoteca a Londres
Diverses persones fan cua fora d'una discoteca a Londres / Natalie Thomas (Reuters)

Boris Johnson ha complit els terminis previstos per a finalitzar el pla de desescalada, en contra del criteri de la comunitat científica, ja que el país es troba en un moment en què la corba de contagis està desbocada. Les infeccions ronden els 50.000 positius diaris i s'espera que arriben a 200.000 per jornada a finals de l'estiu si la tendència continua com ara. Eixa és, almenys, l'estimació que va fer en declaracions a la BBC anglesa Neil Ferguson, un dels experts que assessora el govern britànic en matèria de coronavirus. Sense restriccions sanitàries vigents, el govern britànic fia a la responsabilitat individual de la ciutadania l'evolució de la pandèmia. 

Tot i l'esclat de contagis, l'entrada en joc de la vacunació ha canviat les regles en aquest nou escenari. Amb més del 68% de la població adulta britànica vacunada, s'estima que les hospitalitzacions, les malalties greus ocasionades pel virus i les morts per Covid-19 se situaran en nivells mínims en relació amb els pitjors moments de la pandèmia.

Paradoxalment, el mateix primer ministre estrena la nova etapa confinat per haver estat en contacte estret amb el responsable de Sanitat, Sajid Javid, que ha sigut positiu en coronavirus. Johnson ha hagut de cancel·lar el discurs que tenia previst fer hui a la nació i, en un comunicat fet públic aquest diumenge, ha instat la ciutadania que es comporte amb "cautela" ara que la societat haurà de conviure amb el virus. Així mateix ha demanat la població adulta que encara no està completament immunitzada contra la Covid-19 que agafe cita per a vacunar-se amb les dues dosis pautades. 

També et pot interessar

stats