L'OMS considera "molt alt" el risc global per la variant òmicron

La màxima autoritat sanitària mundial adverteix que pot haver-hi noves onades de covid-19 amb "greus conseqüències" i demana als països que actuen per a minimitzar l'impacte en la pandèmia

Personal de l'aeroport de Sídney amb granotes de protecció
Personal de l'aeroport de Sydney amb granotes de protecció / Loren Elliott (Reuters)

El risc que planteja globalment la nova variant òmicron del coronavirus és "molt alt", ha advertit aquest dilluns l'Organització Mundial de la Salut (OMS) en un informe tècnic sobre aquesta nova versió del Sars-CoV-2.

Tenint en compte les elevades mutacions que presenta òmicron, amb potencial de ser més resistents a la immunització i més contagioses, el risc que la variant es transmeta a tot el món és "elevat", apunta el document de l'OMS, que es va redactar diumenge però s'ha fet públic aquest dilluns.

"Pot haver-hi noves onades de covid-19 amb greus conseqüències, depenent de molts factors, com el lloc on aquestes onades es produïsquen", avança l'informe.

Tenint en compte els riscos que planteja òmicron, la màxima autoritat sanitària global demana els estats membres que actuen per a minimitzar-ne l'impacte. Entre d'altres, xafant l'accelerador amb la vacunació contra la covid "com més prompte millor, especialment entre la població de risc que continua sense vacunar".

També sol·licita als governs que augmenten la vigilància, comuniquen possibles casos o brots associats amb la nova variant de Sud-àfrica i que els laboratoris incrementen els treballs de seqüenciació necessaris per a analitzar l'estructura del coronavirus.

L'OMS no recomana obertament en el seu informe tècnic que es prohibisquen els vols a determinades regions, i es limita a assenyalar que les autoritats nacionals "han d'usar bases científiques a l'hora d'ajustar de forma puntual les mesures sobre els viatges internacionals".

Admet, en tot cas, que per ara les infeccions vinculades amb òmicron que s'han detectat ja en quatre regions del planeta (Àfrica, Europa, Orient Mitjà i Àsia oriental) estan relacionades amb els viatges, i pronostica que el principal origen dels casos "anirà canviant a mesura que s'obtinga més informació".

El primer cas d'òmicron es va identificar en una mostra presa el 9 de novembre a Sud-àfrica. A penes dos dies després se'n confirmava un altre amb la mateixa variant del virus en la veïna Botswana.

"Proporció xicoteta" de casos en població vacunada

L'OMS no té encara una posició fixa sobre "l'eficàcia de les vacunes per a protegir contra la infecció, la transmissió, la malaltia clínica de diferents graus de gravetat i la mort" en la nova variant. Està per veure, afirma, si "presenta un perfil de gravetat diferent". Sí que s'esperen "casos i infeccions en persones vacunades", encara que "en una proporció xicoteta i predictible en relació amb els valors d'eficàcia de la vacuna", explica l'organisme. "Tot i la incertesa, és raonable suposar que les vacunes disponibles actualment ofereixen una certa protecció contra la malaltia greu i la mort", conclou.

També et pot interessar

stats