Moviments socials, associacions, sindicats i partits es manifesten a València contra la 'llei mordassa'

Quatre columnes han confluït a la plaça de l’Ajuntament: la de feminismes, habitatge, antiracista/antifeixista i en defensa del territori

Manifestació contra la "llei mordassa" a la plaça de l'Ajuntament de València
Manifestació contra la 'llei mordassa' a la plaça de l'Ajuntament de València / À Punt

Diversos moviments socials, associacions, sindicats i partits polítics s'han manifestat aquest dissabte a la ciutat de València per a exigir la derogació de la llei de seguretat ciutadana, coneguda popularment com llei mordassa. Aquesta norma, juntament amb una reforma del codi penal, es va aprovar el 2015 amb una majoria absoluta del Partit Popular i l'actual govern de coalició estatal es va comprometre a derogar-la al desembre de 2019.

En concret, PSOE i Unides Podem van firmar un pacte en què asseguraven que per a garantir el dret a la llibertat d'expressió i reunió pacífica s'aprovaria al més aviat possible una nova legislació "basada en una concepció progressista de la seguretat ciutadana".

Un any i cinc mesos després de rubricar aquest compromís, però, la reforma encara no s'ha materialitzat. Així doncs, la societat civil valenciana responsabilitza el govern actual de la "repressió" patida els darrers tres anys a causa d'una llei que titllen d'injusta pel seu enfocament "principalment coercitiu". A més, en el manifest al qual s'han adherit vora 200 associacions d'àmbit municipal i nacional es posa el focus en "l'arbitrarietat de les forces de seguretat" que apliquen la norma.

Per a visibilitzar la transversalitat de la protesta, quatre columnes han recorregut el cap i casal i han confluït a la plaça de l'Ajuntament de València a les 19:00 hores. Segons fonts policials, el nombre de manifestants ha sigut d'entre 500 i 700. Des de la seu de l'Autoritat Portuària de València, a les 17:00 hores, ha marxat en bici la columna en defensa del territori, que inclou entre altres organitzacions la Comissió-Ciutat Port i el moviment Joventut pel Clima/Fridays for Future València.

Mitja hora més tard han començat a desplaçar-se cap al centre de la ciutat les tres columnes restants. La de feminismes (no mixta), des del Rectorat de la Universitat de València; l'antiracista i antifeixista des del Centre d'Internament d'Estrangers de Sapadors i la d'habitatge des del número 49 i 51 del carrer del Túria, on es projecten dos edificis d'apartaments turístics que afectarien setze famílies. El seguiment de la protesta a les xarxes socials s'ha fet mitjançant les etiquetes #TerritoriSenseMordassa, #FeminismeSenseMordassa, #HabitatgeSenseMordassa i #ElRacismeÉsLaMordassa.

Mapa amb l'itinerari de les quatre columnes que confluiran a la plaça de l'Ajuntament de València
Mapa amb l'itinerari de les quatre columnes que confluiran a la plaça de l'Ajuntament de València

El moviment feminista anticapitalista de la ciutat de València, encapçalat per l'Assemblea Feminista, denuncia que ha patit un total de 23 processos sancionadors arran de les vagues feministes de 2018, 2019 i les accions organitzades el 25N de 2019 amb motiu del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones.

Imatges de la columna de feminismes de la manifestació contra la 'llei mordassa'
Imatges de la columna de feminismes de la manifestació contra la 'llei mordassa' / Cuidem Benimaclet

Altres associacions i col·lectius també han mostrat el seu rebuig a la llei de seguretat ciutadana des de les quatre columnes que vertebren la protesta. Així, la PAH i la xarxa EntreBarris han liderat la que centra la reivindicació en l'efecte d'aquesta norma en els desnonaments. En la columna antiracista i antifeixista han destacat el col·lectiu LGTBIQ+ de referència al País Valencià, Lambda, i el col·lectiu negre afrodescendent i africà Uhuru.

Columna antiracista contra la 'llei mordassa'
Columna antiracista contra la 'llei mordassa' / CNT València
Columna per un habitatge sense mordassa
Columna per un habitatge sense mordassa / @EntreBarris
Columna ciclista contra els desnonaments
Columna ciclista contra els desnonaments / @perlhorta

Les demandes de les persones manifestants es resumeixen, segons el document Som i serem sense llei mordassa, en: 

  • La derogació de la llei mordassa i la reforma del codi penal.
  • Amnistia immediata i llibertat per a presos i preses polítics.
  • El dret a decidir de les minories nacionals i per tant el dret a l’autodeterminació dels pobles.
  • El tancament dels CIE i la fi de les deportacions.
  • La fi de la criminalització dels moviments socials i l’arxiu de tots els procediments sancionadors.
  • La derogació de la reforma laboral.
  • Eliminar la disposició addicional sobre el règim especial de Ceuta i Melilla, que consideren un intent de legalitzar les conegudes com a “devolucions en calent”.
  • Abolir les identificacions per perfil racial o ètnic.

Pel que fa a la presència de partits polítics, ha estat present l’ala més esquerrana del govern del Botànic: Esquerra Unida, Compromís i Podem. Altres formacions extraparlamentàries com la CUP, Anticapitalistes o el PCPE també s’han adherit a la manifestació. Quant als sindicats, s'han sumat Intersindical Valenciana, la CGT i la CNT.

També et pot interessar

stats