Pacte PSOE-Unides Podem: derogació de la reforma laboral, augment del salari mínim i acord estatal contra la violència de gènere

Admeten que l’Estat autonòmic presenta “desequilibris” i proposen renovar el sistema de finançament.

Pablo Iglesias i Pedro Sánchez durant la roda de premsa al Congrés

El pacte entre el PSOE i Unides Podem que s’ha firmat aquesta vesprada deixa titulars com ara la derogació de la reforma laboral, l'augment del salari mínim interprofessional, l'eliminació de la coneguda com a llei mordassa i la definició de les mesures pendents del pacte nacional contra la violència de gènere.

Pedro Sánchez i Pablo Iglesias presenten al Congrés les 50 pàgines del seu programa de govern de coalició dies abans de l’eventual investidura del primer, que les forces implicades preveuen per als primers dies de gener, a falta que Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) hi confirme la necessària abstenció. Tot i això, ERC ha contraprogramat la cita de Sánchez i Iglesias amb una executiva del partit a les 17:00 hores, poc després que s’anunciara que el pacte progressista estava avançat.

Reforma laboral i un estatut per als becaris

“Recuperarem els drets laborals arrabassats per la reforma laboral de 2012”, constata el punt 1 sobre la creació de treball. La reforma d’aquesta norma que va aprovar el PP de Mariano Rajoy inclouria l’anul·lació dels acomiadaments per absentisme fruit de baixes per malaltia. Així mateix, assegura la pujada el salari mínim interprofessional a través d’un increment progressiu de fins al 60% del salari mitjà a Espanya, que podria ascendir fins als 1.200 euros.

També preveu l’aprovació d’un estatut del becari perquè aquesta figura responga únicament a finalitats formatives, a més de “millorar les seues retribucions i limitar l’encadenament de períodes de pràctiques”. D’altra banda, es veu com a punt prioritari la “plena integració” de les treballadores de la llar en el règim general de la Seguretat Social.

Finançament i deficiències de les autonomies

La pàgina 42 està reservada a la demandada reforma del sistema de finançament de les autonomies, “que resoldrà les carències, asimetries i ambigüitats del sistema actual”. “Introduirem criteris territorials per a reduir la desigualtat”, afegeix el text.

En clau autonòmica, el PSOE i Unides Podem admeten que l’Estat de les autonomies presenta desequilibris “que dificulten la correcta provisió de serveis a la ciutadania i provoquen tensions entre el govern central i els governs autonòmics”. Per a posar fi a aquesta situació, proposen una conferència anual entre les presidentes i els presidents autonòmics, a més de crear nous mecanismes intergovernamentals per a compartir informació.

Quant al conflicte polític a Catalunya, mantenen la postura d’impulsar la via política a través del diàleg i la negociació, sense donar-ne més detalls.

Habitatge i preus del lloguer

Les formacions es comprometen a frenar les “pujades abusives del lloguer” en les zones de mercat “més tensionades”. Per aconseguir-ho, cediran competències a les comunitats autònomes i els ajuntaments perquè es puga posar un “sostre” a les pujades mitjançant un índex de preus d'acord amb una metodologia "objectiva i subjecta a revisió periòdica".

Sobre l’increment dels preus del lloguer, s'incideix especialment en l’augment de l’ús turístic dels allotjaments, que consideren “especialment greu” en algunes ciutats de l’estat espanyol. Per a fer-hi front, proposen impulsar reformes que permeten que les comunitats de propietaris puguen “prohibir l’activitat del lloguer turístic o fixar determinades condicions per al seu exercici”.

Polítiques feministes

La seguretat, la independència i la llibertat de les dones es buscarà a través de la lluita contra la violència masclista, la igualtat retributiva i la fi del tràfic de persones per a l'explotació sexual. Asseguren definir “totes les mesures pendents” del Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere i blindar l'“únicament sí és sí”.

Davant de les demandes del grup de Ciutadans, es posicionen contra els ventres de lloguer. “L’explotació reproductiva està prohibida en la nostra legislació, en coherència amb les recomanacions del Parlament Europeu”, precisen.

Derogació de la LOMQE

L’apartat d’educació anuncia l’aprovació d’una llei bàsica d’educació que pose fi a la LOMQE. Aquesta llei pretén eliminar la segregació escolar per les condicions d’origen de l’estudiantat, les seues necessitats educatives o per sexe. L'assignatura de religió serà de caràcter voluntari per als estudiants, sense que hi haja una assignatura alternativa i la nota no serà computable a l'efecte acadèmic.

També et pot interessar

stats