La Generalitat aplicarà la clàusula de tanteig per a comprar dos edificis del centre de València on es projecten apartaments turístics
El conseller d'Habitatge assegura que no permetrà el desnonament del veïnat resident, amenaçat per la venda de les seues cases a un fons voltor.
La Generalitat recorrerà al dret de tanteig arreplegat en el decret llei d'habitatge públic de 2020 per a comprar els dos edificis del carrer Túria de València on es projecten apartaments turístics, segons ha anunciat el vicepresident segon i conseller d'Habitatge, Rubén Martínez Dalmau. Les Corts donaren llum verda el passat mes de juliol al decret llei del Consell que ampliava l'exercici d'aquesta clàusula, donant preferència a les administracions en la compra de vivendes per a destinar-les a ús públic.
Als immobles afectats, en els números 49 i 51 de la cèntrica via, hi ha setze vivendes, una escoleta i un restaurant. El preu de mercat del conjunt supera els tres milions d'euros. Les famílies residents anaven a ser desallotjades perquè un fons voltor ha acordat la compra de les finques per a construir-hi un hotel amb 32 pisos turístics, fet que havia provocat una onada de mobilitzacions ciutadanes.
Les protestes, impulsades per diversos col·lectius com ara la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), han donat fruits. Després d'una reunió amb representants veïnals, el conseller d'Habitatge ha assegurat que no permetrà el desnonament i ha anunciat que aplicarà la clàusula de tanteig si arriba a produïr-se la compravenda, de la qual encara no es té comunicació, igual que ja va fer en un cas similar a la Pobla de Vallbona. Significaria que en cas de formalitzar-se l'operació immobiliària, l'administració, gràcies a la clàusula de tanteig i retracte, es quedaria amb les vivendes pels mateixos diners, que passarien a formar part del parc públic d'habitatge de la Generalitat. L'actuació permetria al veïnat continuar a les seues cases.
"S'està produint una situació d'assetjament per part de fons d'inversió que no volen que el veïnat visca en les seues cases, sinó tirar-los per a especular amb aquestes", ha assenyalat Dalmau en declaracions a À Punt. La majoria dels residents en aquests dos edificis del carrer Túria són inquilins de renda antiga, alguns d'ells des de fa vora 50 anys, i havien anat finalitzant a poc a poc els contractes de lloguer.
De moment, la moratòria fixada per l'Ajuntament de València per a impedir que apartaments turístics ocupen edificis sencers pot endarrerir la compravenda al fons voltor fins a dos anys i, per tant, que els adquirisca la Generalitat.