Les Corts donen llum verda al nou decret d'habitatge públic
Les herències i donacions d'habitatges de pares a fills estan excloses del tanteig i retracte per part de la Generalitat.
Les Corts han convalidat aquest dimecres el decret llei de la Generalitat per a ampliar el parc d'habitatge públic mitjançant el tanteig i el retracte. Aquesta normativa té el triple objectiu de minimitzar els moviments especulatius, protegir les famílies de ser desnonades i contindre la pujada del lloguer en la mesura que siga possible, sense limitar la transmissió d'immobles heretats.
El Decret 6/2020, del 5 de juny, ha eixit finalment avant amb el suport dels grups del Botànic (PSPV, Compromís i Unides Podem) i amb el rebuig en bloc de l'oposició. PP, Ciutadans i Vox han demanat que siga un projecte i no un decret que veuen inconstitucional, sectari i usurpador de competències, respectivament, però no han sumat majoria.
El vicepresident segon i conseller d'Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, ha sigut l'impulsor d'un decret que “mai s'havia fet abans” a la Comunitat Valenciana, que replica els de comunitats com el País Basc i Balears i els d'altres països i que és més necessari en la crisi del coronavirus.
La renda d'inclusió serà compatible amb l’ingrés mínim vital
El parlament valencià també ha convalidat el decret llei del Consell que modifica la renda valenciana d'inclusió per a acoblar-la a l’ingrés mínim vital (IMV) i evitar duplicitats o col·lisions entre les dues prestacions. L'aprovació ha comptat amb el suport dels partits del Botànic (PSPV, Compromís i Unides Podem) i de Ciutadans i amb l'abstenció del PP i Vox.
La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha explicat que les dues normes reconeixen i generen drets i prestacions en molts casos “concurrents i compatibles”, la qual cosa justifica la necessitat d'un conveni entre administracions perquè el Consell puga gestionar de manera unificada totes dues ajudes i evitar duplicitats. Així, ha incidit en la necessitat que el Govern central impulse “al més prompte possible” un conveni entre l'Institut Nacional de Seguretat Social (INSS) i la Generalitat per a gestionar-les de manera directa i unificada.
Ajudes per al tercer sector d'acció social
A més, el ple de les Corts ha aprovat el decret llei del Consell de mesures urgents en serveis socials i suport al tercer sector d'acció social per la Covid-19 amb els vots a favor del Botànic (PSPV, Compromís i Unides Podem) i de Ciutadans i PP, mentre que Vox s'ha oposat. Aquest àmbit està format per entitats privades de caràcter voluntari i sense ànim de lucre que, sorgides de la lliure iniciativa ciutadana, funcionen de manera autònoma i solidària.