El dret de tanteig i retracte del nou decret d'habitatge públic provoca un intens debat en les Corts

El text desperta fortes crítiques en l'oposició, que considera que el document no frenarà els fons voltor sinó els particulars.

El dret de tanteig i retracte del nou decret d'habitatge públic provoca un intens debat en les Corts
El dret de tanteig i retracte del nou decret d'habitatge públic provoca un intens debat en les Corts

Els drets de tanteig i retracte del nou decret que vol aprovar aquest dimecres el Consell en les Corts ha provocat pel matí un intens debat entre els partits del Botànic i els de l'oposició política. Intens intercanvi que ha fet que fins i tot el PSPV-PSOE obrira la porta a millorar el document.

El decret llei per a l'ampliació d'habitatge públic a la Comunitat Valenciana mitjançant els drets de tanteig i retracte l’ha impulsat i defensat el vicepresident segon del Consell Rubén Martínez Dalmau. En la intervenció inicial ha plantejat la necessitat urgent d'ampliar el parc públic de vivendes. Un parc, ha assegurat, que ha baixat de 45.000 a sols 14.000 habitatges en els últims anys.

El vicepresident segon ha defés el dret de tanteig i retracte que planteja el text i ha detallat que aquest dret està previst sols en els habitatges situats en les àrees de necessitats d'habitatge (ANA), que seran declarades per la Generalitat d'acord amb els informes corresponents. Dalmau ha assegurat que molts països europeus i altres autonomies ja contemplen aquesta possibilitat. Ha remarcat que frenarà els moviments especulatius i s'ha mostrat sorprés de la virulència mostrada per l'oposició davant aquesta possibilitat. En el mateix sentit s'ha pronunciat en les seues intervencions la portaveu d'Unides Podem en les Corts, Naiara Davó, encarregada de defendre el text de les crítiques.

A pesar del suport, durant el debat, el síndic del PSPV, Manolo Mata, ha deixat clar que el decret es pot millorar. Els socialistes han defès la vida digna en una vivenda digna i han valorat la bona intenció d'aquesta iniciativa.

Crítiques d'inseguretat jurídica

L'oposició, no obstant això, s'ha mostrat especialment dura i contundent. El diputat del PP, Alfredo Castelló, considera que el Botànic ha fracassat en aquesta matèria i ha remarcat que el seu partit feia 25 vegades més vivendes de promoció pública que actualment. Castelló creu que la llei no va contra els fons voltor sinó contra les persones. “Aquest decret és un gran nyap en el fons i en la forma”, ha resumit. El diputat del PP ha advertit que la primera proposta per a la reconstrucció serà eliminar la Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica i la segona negociar aquest decret.

La diputada Mamen Peris, en nom de Ciutadans, ha lamentat el “populisme barat” del Consell que no paralitzarà els fons voltor però que afectarà els particulars. Tant Ciutadans com Vox han lamentat la inseguretat jurídica que aporta el decret. I el representant de Vox, José María Llanos, ha citat un informe del Banc d'Espanya que diu que durant els últims anys han augmentat els problemes per a llogar vivendes.

Mesures sobre serveis socials

D'altra banda, la majoria de grups parlamentaris de les Corts, llevat de Vox, s'ha mostrat favorables a validar els decrets llei de mesures urgents per la pandèmia per la Covid-19 en l'àmbit dels serveis socials. La formació encapçalada per José María Llanos ha anunciat el vot en contra i el PP ha dit que s'hi abstindrà, en referència a la renda valenciana d'inclusió.

La vicepresidenta del Consell i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha manifestat en la seua intervenció que la Comunitat s'enfronta a “un futur impredictible” per al qual cal preparar escenaris i organitzar recursos que garantisquen els drets socials.

També et pot interessar

stats