Guia de les noves mesures que arriben amb el 2023 (i com ens afecten)

Amb l'any nou entren en vigor noves ajudes i impostos que afecten directament el consum de les llars, la conciliació familiar o la forma en què ens desplacem

Noves mesures que arriben amb el 2023 / À Punt NTC

Amb l’arribada del 2023 entren en vigor les noves mesures aprovades al Congrés i les Corts per a fer front a la inflació i a reptes com l’envelliment de la població o la crisi climàtica.

Aquests paquets combinen la pròrroga d'algunes iniciatives que ja estan en marxa, com ara la de les rebaixes d'impostos sobre l'electricitat i el gas o de la gratuïtat dels trens de Rodalia, i se n'adopten altres de noves. A més, també entren en vigor nous impostos que pretenen fer front, entre d’altres, als efectes del canvi climàtic i la redistribució de la riquesa. Repassem les mesures principals.

Rebaixes en l'impost sobre el valor afegit (IVA)

  • Es rebaixa l’IVA dels aliments durant sis mesos. Per als aliments de primera necessitat —pa, farines panificables, llet, formatge, ous, fruita, verdura, hortalissa, llegums, creïlla, cereals— passa del tipus superreduït del 4% al 0%, per la qual cosa en la pràctica queda suprimit el gravamen. Per a olis i pasta, l'IVA baixa del reduït 10% al 5%.
  • S’instaura l’IVA superreduït del 4% en productes d'higiene menstrual, com ara compreses, tampons o copes menstruals, preservatius i anticonceptius no medicinals.
L'eliminació de l'IVA afectarà únicament els productes bàsics de la cistella de la compra
L'eliminació de l'IVA afectarà únicament els productes bàsics de la cistella de la compra / Miquel Sanjuan

Règim d’autònoms i pensions

  • S’instaura el nou sistema de cotització d’autònoms amb una pujada progressiva de les bases de cotització en quinze trams segons els ingressos reals.
  • Les pensions contributives pugen un 8,5%, d'acord amb l'increment de la inflació. A més, s’aprova la jubilació activa millorada, mecanisme que permetrà que professionals sanitaris d'atenció primària, metges de família i pediatres en edat de jubilació puguen continuar durant tres anys compatibilitzant el 75% de la pensió amb el servei actiu a temps complet o a mitja jornada. També s’incrementa un 8,5% l’Ingrés Mínim Vital (IMV).

Mobilitat i transport

  • Entra en vigor l’impost als vehicles contaminants pel qual es gravaran les emissions de CO₂ que produïsquen els vehicles matriculats a partir de l’1 de gener amb la finalitat de desincentivar-ne la compra.
  • S’instaura el sistema d’etiquetes mediambientals per a l’accés de vehicles a les ciutats de més de 50.000 habitants. La nova llei de canvi climàtic i transició ecològica obliga els quinze municipis que superen aquest llindar de població a tindre zones de baixes emissions (ZBE), àrees de circulació restringida per als vehicles més contaminants. 
  • Es manté la gratuïtat dels abonaments de Renfe per als serveis de rodalia i mitjana distància i la rebaixa del 50% en el transport públic urbà i interurbà en els territoris on el govern autonòmic i municipal complementen el 30% proposat pel govern estatal
  • El preu de les tarifes del taxi puja el 7,17% a València, el 7,16% a Castelló i el 8% a Alacant en 2023.
  • La bonificació generalitzada de 20 cèntims pels carburants acaba amb l'any nou. No obstant això, es manté per al transport professional per carretera, i s'abonarà a final de cada mes; als agricultors, amb una ajuda directa de fins a 20 cèntims per litre, i als pescadors a través d’ajudes directes.

Habitatge

  • Es congelen les condicions i preu dels contractes de lloguer pendents de renovació fins al 30 de juny per a evitar pujades abusives.
  • S'estén durant tot el 2023 el límit del 2% a l'actualització anual del lloguer.
  • Es prorroga sis mesos la suspensió dels desnonaments i llançaments per a llars vulnerables.
  • Es prorroga durant sis mesos de la rebaixa als impostos de l'electricitat i el gas i es congela el preu màxim de la bombona de butà.

Llars i famílies

  • S’oferirà un xec de 200 euros per a nuclis familiars amb rendes anuals de fins a 27.000 euros.
  • En el marc de la llei estatal de famílies, es contemplen nous permisos:
  • Permís retribuït de cinc dies per a cuidar familiars o persones convivents de fins a segon grau en casos de malaltia greu. 
  • Permís retribuït de fins a quatre dies per a urgències per a atendre un fill o acompanyar un familiar al metge en situacions que no han de ser greus, però que es presenten de manera imprevista.
  • Permís per a mares i pares de huit setmanes no retribuït que es podrà gaudir al llarg dels huit primers anys de vida de l’infant, amb la finalitat de cobrir, per exemple, els períodes d'adaptació dels xiquets a les escoles. 
  • Les famílies monoparentals amb dos fills passen a ser famílies nombroses.
  • Les parelles de fet podran gaudir dels quinze dies de permís quan es formalitze la unió en el registre, i s'equipararan als matrimonis.
Aportacions destacades de la nova llei de famílies
Aportacions destacades de la nova llei de famílies / Miquel Sanjuan

Altres mesures

  • El nou impost sobre envasos de plàstic no reutilitzables gravarà l’ús d'envasos no reutilitzables que continguen plàstic, tant si es presenten buits com si no, i recaurà principalment en la fabricació i la importació de productes. Dependrà, per tant, de fabricants i importadors si aquesta càrrega es trasllada finalment a la ciutadania. L’estat espanyol és un dels primers a tota Europa a aplicar aquesta mesura.
  • Es prolonga la reducció d'un 10% de les taxes i preus públics de la Generalitat fins al 31 d'agost de 2023.
  • Com a mesura contra el despoblament, s’instaura el tipus impositiu superreduït del 4% a les transmissions d'immobles que es destinen a seu social o centre de treball en els municipis valencians en risc de despoblament.

També et pot interessar

stats