La Seguretat Social presenta 15 nous trams de cotització d'autònoms amb quotes entre 230 i 590 euros al mes

La proposta implicarà una estavil per als autònoms amb rendiments nets inferiors als 670 euros al mes, que pagaran 767 euros menys a l'any a la Seguretat Social

Treballador autònom d'una fruiteria
Treballador autònom d'una fruiteria / À Punt NTC

Sembla que està pròxim l'acord entre el govern i les organitzacions d'autònoms per al disseny del sistema de cotització per ingressos reals. El Ministeri de Seguretat Social ha presentat una nova proposta de quotes amb una forqueta entre els 230 i els 590 euros al més, segons els rendiments nets.

El nou plantejament rebaixa 15 euros els trams inferiors i augmenta 25 euros a qui més ingressa. Les organitzacions de treballadors per compte propi aplaudeixen el canvi i asseguren que ja queden pocs detalls a polir. 

La cartera de José Luis Escrivá considera que en la reunió d'aquest dilluns amb els interlocutors socials "s'han realitzat significatius avanços" i s'han intercanviat "diferents aportacions sobre la redacció del text normatiu".

L'últim plantejament del govern estableix 15 trams de cotització, amb el primer per a aquells autònoms amb rendiments inferiors a 670 euros, amb una base de cotització de 751,63 euros i una quota de 230 euros, la qual cosa suposa una rebaixa de 64 euros al mes sobre la quota actual. A més, es redueix en 15 euros en comparació amb el text anterior de l'executiu.

El tram màxim serà per a aquells autònoms amb uns rendiments nets superiors als 6.000 euros, amb una base de cotització de 1.928,10 euros i una quota de 590 euros al mes.

La proposta del govern també modifica la quota per al tram de rendiments d'entre 4.050 euros i inferiors a 6.000 euros, que queda en 530 euros, enfront dels 565 plantejats en l'últim document.

Proposta de trams de rendiments nets del govern per als autònoms
Proposta de trams de rendiments nets del govern per als autònoms / Javier Roibas (Eruopa Press)

Acostament de posicions

El president de l'Associació de Treballadors Autònoms (ATA), Lorenzo Amor, ha dit que les parts negociadores estan "molt pròximes a un preacord", quan encara no coneixen el text definitiu.

La patronal ATA considera fonamental mantindre la tarifa plana per a les noves altes d'autònoms, començar a llevar els límits a les bases per a majors de 47 anys i la garantia que el rendiment net siga exclusivament de l'activitat que desenvolupa l'autònom.

El president d'UPTA, Eduardo Abad, ha destacat que la proposta traslladada pel Ministeri "compleix les expectatives" de la seua organització de rebaixar la contribució a la Seguretat Social d'aquells autònoms amb rendes més baixes.

Abad ha destacat l'estalvi que implicarà aquesta proposta per als autònoms amb rendiments nets inferiors als 670 euros al mes, perquè pagaran 767 euros menys a l'any en cotitzacions a la Seguretat Social.

Els que tinguen ingressos inferiors a 900 euros al mes s'estalviarien 525 euros anuals; els que no arriben al salari mínim interprofessional (SMI) pagaran 287 euros menys que ara i els que presenten rendiments nets d'entre 1.125 i 1.300 euros s'estalviaran 47 euros a l'any. Per als autònoms que guanyen entre 1.300 i 1.700 euros, la quota mensual continuarà sent la mateixa que ara: 294 euros.

El president d'UPTA ha assegurat que la seua organització acceptarà aquesta proposta "sempre que siga d'execució a partir de gener de 2023" i que el sistema de progressivitat per als trams més alts "es puga flexibilitzar".

La Unió d'Associacions de Treballadors Autònoms i Emprenedors (Uatae) també observa avanços en la reunió, sobretot en la reducció dels trams per a qui menys ingressa i la reestructuració dels trams intermedis. No obstant això, consideren "insuficient" aquesta nova proposta i han traslladat al Ministeri altres fórmules per a "fer possible que les quotes inferiors es puguen reduir més".

Uatae també exigeix que la norma ha de garantir "de manera clara i expressa" que després de la fi del període de transició, màxim de nou anys, entrarà en vigor la cotització per ingressos nets i desapareixeran els trams.

Des de l'associació que presideix, María Jesús Landáburu insisteixen que la taula ha d'abordar encara millores en protecció social, sobretot quant al cessament d'activitat real i efectiu, subsidis per a autònoms de major edat i millores en la conciliació de la vida personal i familiar.

També et pot interessar

stats