El preu de l'habitatge escala fins a màxims no vistos des del 2008

El lloguer ha pujat un 16% en un any, fins als 8,93 euros mensuals per metre quadrat

Els preus d'habitatge arriben a màxims històrics
Els preus d'habitatge arriben a màxims històrics / Miquel Sanjuan
22 de novembre 2022 - 18:50

El preu de l’habitatge no mostra símptomes de tocar sostre. Les vendes a la Comunitat Valenciana en el tercer trimestre d’enguany han aconseguit màxims no vistos des d'abans de l'esclat de la bambolla immobiliària del 2008. Especialment en habitatge nou s’han assolit registres històrics, segons dades de l'informe sobre l'evolució del mercat de l'habitatge, elaborat per API amb la col·laboració del Grup d'Anàlisi del Mercat Immobiliari (Gamerin). 

Pel que fa al lloguer en el territori valencià, també ha obtingut el màxim històric al setembre, amb 8,93 euros mensuals per metre quadrat, la qual cosa representa una pujada interanual del 15,8%. 

La Comunitat Valenciana ha registrat 26.343 compravendes durant el tercer trimestre del 2022, el resultat més gran des del tercer trimestre de 2007, amb un increment del 18,79% respecte al mateix període de l’any passat. L’ascens ha sigut conseqüència tant del comportament en habitatge usat, amb 22.953 compravendes —la xifra més alta des del 2006—, com en habitatge nou, que ha registrat 3.390 compravendes, nivell màxim des del 2014. 

El preu de l'habitatge ha arribat fins a un preu de 1.432 euros per metre quadrat, una pujada que s'ha intensificat respecte als trimestres precedents. I pel que fa a l'import mitjà per compravenda d'habitatge ha sigut de 139.271, amb un ascens interanual del 6,28%, arribant fins a nivells màxims des del 2010. 

Aquesta fortalesa del mercat immobiliari es deu principalment al que es coneix com a “efecte bestreta” per l'evolució dels tipus d'interés. El fort repunt en les operacions de compravenda que va començar a partir del segon trimestre ha suposat que nombrosos ciutadans amb interés en la compra d'un habitatge hagen avançat la seua presa de decisió per a aconseguir un finançament més barat. A això s'uneix el comportament de les vendes a estrangers, que s'han accelerat per un major interés de ciutadans de països pròxims al conflicte bèl·lic d'Ucraïna.

També et pot interessar

stats