Les pensions pujaran un 8,5% l’any que ve

La dada de l’IPC de novembre permet establir l’increment de les prestacions contributives, mentre que les no contributives creixeran un 15%

Un grup de persones majors gaudeix del seu temps lliure en un parc
Les pensions de jubilació seran algunes de les que pujaran a partir de gener / À Punt NTC

Si vostè és dels que cobra una pensió, sàpiga que la de l’any que ve serà un 8,5% major. En el cas de les no contributives, la pujada serà del 15%. L’increment de les pensions ha quedat establit després d'haver-se confirmat la dada de l’IPC de novembre, que s'ha sabut aquest dimecres i que queda en el 6,7%.

La pujada de les pensions tindrà un cost aproximat de 13.700 milions d'euros per a les arques públiques. S'aplicarà a les pensions contributives i a les de les classes passives, mentre que les pensions no contributives s'incrementaran el 15%, en aplicació de l’acord que va tancar el govern espanyol amb EH Bildu en la negociació dels pressupostos del 2023.

D'acord amb les últimes xifres, al conjunt de l’Estat es paguen 9,9 milions de pensions contributives i 690.790 de les classes passives, que cobren el personal militar i el civil de l'administració general de l'Estat, Justícia, les Corts Generals i altres òrgans constitucionals o estatals.

Segons la reforma de les pensions de 2021, la revaloració anual d’aquestes prestacions es calcula amb la mitjana de les taxes interanuals d'inflació dels dotze mesos anteriors fins a novembre.

Fins al 2011, quan es van congelar totes les pensions, llevat de les mínimes i les no contributives, aquestes prestacions es revaloritzaven cada any d'acord amb la inflació prevista i després s'abonava una paga compensatòria si l'IPC de novembre era major que no la pujada fixada.

El 2013 es va establir un mecanisme de revaloració lligat a la situació financera de la Seguretat Social, que establia una pujada mínima del 0,25% mentre estiguera en dèficit.

Cinc anys després, el 2018, es va derogar de facto aquest mecanisme amb la recuperació de la coneguda popularment com a pagueta, que es calculava amb la mitjana de les taxes interanuals de l'IPC dels últims dotze mesos, en lloc de l'IPC de novembre, com era tradicional.

Aquesta fórmula es va adoptar legalment en la reforma de les pensions del 2021 per a calcular la revaloració anual, després que la comissió parlamentària del Pacte de Toledo recomanara tornar a lligar les pensions a l'IPC. 

També et pot interessar

stats