El preu dels aliments es dispara un 15,7% l'últim any a la Comunitat Valenciana

En conjunt, l'IPC baixa per tercer mes consecutiu, després d'un estiu en rècords, i tanca el novembre al 6,7%

Detall d'una gasolinera
Detall d'una gasolinera / Manuel Milan (Shutterstock)

La inflació continua reculant a la Comunitat Valenciana i baixa per tercer mes consecutiu, després d'un estiu en rècords. En concret, l'índex de preus al consum tanca novembre al 6,7% en taxa interanual després de caure cinc dècimes respecte a la dada anotada a l'octubre, segons ha confirmat l'Institut Nacional d'Estadística (INE) aquest dimecres. El percentatge autonòmic se situa una dècima per davall de la mitjana estatal, que és del 6,8% i coincideix amb la dada avançada per l'ens a principis de mes. Encara que es manté en nivells històricament alts, l'IPC comença a donar símptomes de frenada i marca el registre més baix des de gener, quan tocava el 6,2%. La taxa mensual disminueix un 0,3% respecte a l'octubre.

No obstant això, els preus de l'alimentació continuen desbocats i en xifres màximes des de 1994: en l'últim any han pujat un 15,7% a la Comunitat Valenciana, quatre dècimes per damunt del conjunt espanyol. L'INE assenyala que dos de cada tres punts del repunt de la inflació en els onze primers mesos de 2022 es deu a l'encariment dels aliments. En concret, l'IPC acumulat de gener a novembre és del 5,5%, i aquest grup és responsable d'un total de 3,1 punts.

Des dels mesos de juliol i agost, quan va tocar sostre amb un històric augment del 10,9% respecte del 2021 per les mateixes dates, l'IPC s'ha afonat més de quatre punts en el territori valencià. Ara l'alça dels preus es modera i això vol dir que continuen creixent —per cada cent euros que pagàvem fa just un any ara hem d'abonar-ne 106,7—, però ho fan en menor mesura que els últims mesos. Es constata quasi pràcticament que les xifres desbocades de l'estiu, per damunt dels dos dígits, han sigut el pic d'una crisi energètica que va acarnissar-se arran la invasió russa a Ucraïna i que s'ha replicat en tots els preus. 

Per províncies, lidera Castelló amb un IPC interanual del 7,3%. A Alacant la taxa és del 7% i València és la que presenta la relaxació més gran de la inflació, que se situa en el 6,3%.

Segons l'INE, la moderació de l'IPC interanual fins al 6,7% en l'onzé mes del 2022 es deu, principalment, a la baixada dels preus de l'electricitat i del gasoil per a calefacció. De fet, el grup d'habitatge relaxa més de punt i mig la taxa, fins a l'1,7% en territori valencià. A més d'aquests dos elements, també influeix en la frenada de la inflació el descens dels preus de les gasolines i carburants, cosa que porta al grup de transport a retallar la taxa anual més d'un punt, fins al 9,2%.

Si comparem novembre de 2021 i l'actual, el producte que més ha apujat el preu són els combustibles líquids (+52,5%); el sucre (+50,2%); les farines i cereals (+37,6%) i la mantega (+37,5%). A més, molts altres aliments registren increments de dos dígits en els preus, com els olis i greixos (+31,5%); la llet (+30,9%); els ous (+27,1%); els cereals (+22,9%); els productes lactis (+21,7%); les creïlles i els preparats (+21,5%); la carn d'ocell (+16,6%); preparats de llegums i hortalisses (+15,5%); el pa (+14,9%); llegums i hortalisses fresques (+14,6%); altres preparats alimentosos (+14,1%); la carn de boví i porcí (+13,2%); crustacis, mol·luscos i preparats de peix (+12,5%); l'aigua mineral, els refrescos i els sucs (+11,3%); el peix fresc i congelat (+10,9%); altres carns (+10,4%) i café, cacau i infusions (+10,3%).

La inflació més baixa de la UE

Pel que fa al conjunt d'Espanya, la taxa anual inflació es relaxa en totes les comunitats autònomes respecte al mes d'octubre. Les Balears, Navarra, Aragó i Astúries lideren la caiguda dels preus —1, 0,8, 0,7 i 0,7 punts respectivament—. L'IPC valencià interanual, del 6,7%, ha experimentat un descens de cinc dècimes i es manté en posicions intermèdies del rànquing territorial. A la cua dels descensos se situen les Canàries, on els preus sols s'han relaxat una dècima en comparació amb novembre de 2021. Castella-la Manxa, finalment, encapçala la llista d'inflació interanual al novembre: té la taxa més elevada, del 8,1%.

D'altra banda, l'organisme estadístic confirma la taxa de variació anual de la inflació subjacent —índex sense aliments no elaborats ni productes energètics—, que se situa en el 6,3%, una dècima més que la registrada a l'octubre i tan sols cinc dècimes menys que la de l'IPC general en el conjunt espanyol.

El govern espanyol ha destacat que el "positiu" comportament de la inflació posa de manifest l'"eficàcia" i efectes de les mesures adoptades en els últims mesos per a combatre l'encariment dels preus. Fonts del Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital valoren que en quatre mesos la inflació s'ha reduït quatre punts en el conjunt nacional, cosa que converteix Espanya en un dels països amb una disminució més ràpida i intensa de la Unió Europea.

Les pensions pujaran el 8,5%

Tenint en compte les dades definitives d'inflació que ha publicat aquest dimecres l'INE, es confirma que la pujada de les pensions contributives en 2023 serà del 8,5%.  L'increment és resultat de la fórmula de revalorització que es va aprovar en la reforma de la llei de les pensions, que aplica com a referència l'IPC interanual mitjà en dotze mesos, de desembre de l'any anterior a novembre de l'actual. En la presentació dels pressupostos generals de l'Estat per al pròxim exercici, el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ja va avançar que estimaven des del seu departament que l'increment de pensions seria del 8,5% o del 8,6%.

També et pot interessar

stats