La inflació continua baixant per quart mes: 6,8% al novembre

Els preus baixen per l'abaratiment de la llum i dels carburants, mentre que l'índex subjacent, sense productes frescos ni l'energia, puja una dècima al 6,3%

La inflació continua baixant per quart mes

L'índex de preus de consum (IPC) encadena quatre mesos seguits de descensos i ha tancat novembre al 6,8% en taxa interanual. És mig punt per davall del percentatge registrat el mes anterior (7,3%) i la xifra més baixa des de gener (6,1%), abans que esclatara la guerra desencadenada per la invasió russa a Ucraïna. La dada avançada aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) consolida la tendència baixista de la inflació anual, després d'haver tocat sostre a l'estiu i situar-se per damunt dels dos dígits entre juny i agost. Els preus en l'actualitat continuen creixent, però en menor mesura que en els darrers mesos.

L'ens estadístic atribueix aquesta moderació de l'IPC, que en tres mesos s'ha deixat quasi quatre punts, a la baixada dels preus dels carburants —que s'encariren més al novembre de 2021— i de l'electricitat —que s'abarateix més que en el mateix període de l'any passat—. També influeix, encara que en menor mesura, l'augment dels preus de la nova temporada del vestit i el calcer, més moderat que en 2021.

Un IPC del 6,8% interanual implica que el cost de la vida actual és més elevat en aquesta proporció que ara fa un any. És a dir, per cada cent euros que pagàvem al novembre de 2021 per a consumir productes i serveis, ara n'hem d'abonar 106,8 si volem adquirir el mateix. En termes mensuals, els preus es mantenen constants després de registrat un descens mínim, d'una dècima, des d'octubre. 

La dada avançada de novembre, que l'INE ha de confirmar el 14 de desembre, queda ja lluny del pic assolit el passat juliol, quan la inflació va disparar-se fins al 10,8%, el nivell més alt des de setembre de 1984. El Ministeri d'Assumptes Econòmics ha destacat que el darrer mes "continua la tendència cap a la moderació iniciada a l'estiu" i que l'evolució de la inflació situa Espanya com "un dels països amb una disminució més ràpida i intensa de la Unió Europea", cosa que posa de manifest "l'impacte positiu de les mesures posades en marxa per a esmorteir l'alça dels preus".

La inflació subjacent frega la taxa general

Amb l'alentiment de l'índex general de preus contrasta l'evolució de la inflació subjacent, que es calcula sense incloure els productes frescos ni energia perquè són els més volàtils. L'indicador continua pujant, ara una dècima, i se situa al novembre en el 6,3%, a tocar el pic de 6,4% que va marcar a l'agost. Aquest indicador, que estreteix cada vegada més la distància amb la taxa general de l'IPC i es queda només mig punt, dona una visió més estructural de les pujades dels preus. En aquests nivells tan elevats evidencia que hi ha un contagi total a la cistella de béns i serveis i una pèrdua històrica de poder adquisitiu de les famílies, ja que els salaris estan pujant per davall d'aquesta inflació subjacent.

També et pot interessar

stats