La majoria del Congrés aprova els pressupostos generals de l'Estat per al 2023

Són els tercers pressupostos que aprova la legislatura de Pedro Sánchez, amb el suport dels partits independentistes bascos i catalans

La majoria del Congrés celebra l'aprovació dels tercers pressupostos de la legislatura
La majoria del Congrés celebra l'aprovació dels tercers pressupostos de la legislatura / Pool

Una àmplia majoria del Congrés dels Diputats ha votat a favor del projecte de pressupostos generals de l’Estat, en un ple marcat per la tensió política per les acusacions masclistes de dimecres passat d’una diputada de Vox a la ministra d’Igualtat, Irene Montero. Els pressupostos han quedat aprovats per 187 vots a favor –PSOE, Unides Podem, ERC, PNB, EH Bildu, PDeCAT, Coalició Canària, Més País, Compromís i PRC–, 156 en contra i l'abstenció del BNG. En conjunt, han votat 344 diputats i diputades.

Són els tercers pressupostos que aprova la legislatura governada per Pedro Sánchez, que ha tornat a rebre el suport dels partits independentistes bascos i catalans.

Si s'aproven ara al Senat, aquests serien els tercers pressupostos consecutius que aprova aquest executiu i previsiblement seran els últims, ja que el calendari faria coincidir la tramitació dels comptes del 2024 amb la dissolució de les Corts Generals i la campanya electoral.  

Montero: “És un fet que no ocorria des de feia deu anys”

El president de l’executiu, Pedro Sánchez, s'ha mostrat satisfet a l'eixida de l'hemicicle, mentre que la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ja celebrava poc abans de la votació que "es tractara dels tercers pressupostos consecutius”, fet que no ocorria des de feia deu anys. “Això significa que aquest executiu ha aconseguit una estabilitat que molts governs anteriors, amb majors majories no l'han aconseguida", ha afegit. 

El diputat d'ERC, Gabriel Rufián, ha aprofitat el seu últim torn de paraula en la tribuna per a anunciar el seu suport als comptes, alhora que ha valorat la seua aposta per "militar en la utilitat" arribant a l’acord. 

La portaveu d'EH Bildu, Mertxe Aizpurua, ha assenyalat que la seua formació ha aconseguit limitar lloguers i augmentar pensions no contributives, ser "útils per a la gent"; al mateix temps que ha defensat que la criticada transferència de les competències de trànsit a Navarra està arreplegada en la Constitució.

Per la seua banda, el diputat de PDeCAT, Ferran Bel, ha subratllat que dona suport al pressupost perquè "la política és millorar les condicions de vida de la ciutadania", en línia amb el diputat Íñigo Errejón (Més País), que ha afirmat que els comptes van en favor de la gent en un entorn de crisi. 

En canvi, la diputada del Partit Popular Elvira Rodríguez ha criticat que "seran una hipoteca per als espanyols i espanyoles" i ha lamentat que no arrepleguen els ingressos dels impostos temporals que també s'han aprovat aquest dijous, ni les despeses del futur decret per a fer front a les conseqüències de la guerra a Ucraïna.

El portaveu de Vox, Iván Espinosa de los Monteros, ha carregat contra un pressupost que només compleix la "necessitat de Sánchez de continuar en la Moncloa coste el que coste". 

Des de Ciutadans, el seu portaveu, Edmundo Bal, ha criticat que "un país que dedica el 41,8% (de la despesa) a pensions i deute és un país que no pot progressar", mentre que la portaveu de JxCAT Míriam Nogueras ha enlletgit la falta d'execució de pressupostos anteriors, i el diputat Albert Botrán (CUP) ha dit que "no són redistributius" ni atenen l'emergència climàtica. 

També et pot interessar

stats