El govern espanyol planteja pujar a 30 anys el període de còmput de pensions, descartant els dos pitjors anys

El Ministeri de Seguretat Social també ha proposat un tractament especial per a aquelles llacunes de cotització dels autònoms

El ministre Escrivá, en una imatge d'arxiu
El ministre José Luis Escrivá, en una imatge d'arxiu / Europa Press

El Ministeri d'Inclusió i Seguretat Social ha plantejat aquest dilluns als agents socials una extensió del període de còmput per a calcular la pensió, que suposarà elevar-lo dels vint-i-cinc anys actuals a trenta anys, on es podrien descartar els dos pitjors anys.

Segons fonts del ministeri que dirigeix José Luis Escrivá, el canvi "es realitzaria de manera progressiva" i aniria acompanyat d'una millora del tractament de les llacunes de cotització per a les dones. També per als homes la carrera de cotització dels quals s'haja vist minorada després de tindre un fill, en línia amb el funcionament del complement de bretxa de gènere.

Es tracta, assenyalen, d'un "proposta inicial" de l’executiu, que ara queda subjecta a la negociació amb la patronal i els sindicats, que s'ha représ amb l'objectiu de tancar aquestes mesures compromeses amb Brussel·les abans de final d'any.

El govern espanyol també ha proposat un tractament especial per a aquelles llacunes de cotització del col·lectiu d'autònoms.

Vincular l’evolució amb la base màxima de l’IPC

Al costat del període de càlcul per a la pensió —que ja es va estendre de 15 anys a 25 anys en la reforma del 2011— l’executiu ha plantejat vincular l'evolució de la base màxima a l'IPC, així com un increment addicional anual d’1,154 punts entre el 2025 i el 2050, un augment que anirà acompanyat d'una millora de la pensió màxima.

El Govern incideix en el fet que són plantejaments que suposen "un punt de partida", obert a noves aportacions de la taula de diàleg social, que es reunirà en els pròxims dies.

També et pot interessar

stats