El govern espanyol proposa un augment temporal de les cotitzacions per a garantir les pensions del baby-boom

L'increment suposaria un augment d'entre quatre i cinc euros per a un treballador mileurista

El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá
El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá / Ricardo Rubio (Europa Press)

El Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions ha proposat als agents socials un increment en les cotitzacions que tindrà l'objectiu de recuperar el Fons de Reserva de la Seguretat Social, popularment conegut com vidriola de les pensions. 

La proposta s'ha realitzat en la reunió que el ministeri ha mantingut aquest dimarts amb els sindicats i la patronal. L'objectiu de la trobada era negociar els detalls del nou mecanisme d'equitat intergeneracional (MEI), amb vista a aconseguir un acord en un termini de dues setmanes.

La recuperació de la vidriola de les pensions es realitzaria mitjançant un increment finalista en les cotitzacions. L'increment proposat pel govern espanyol suposaria un augment d'entre quatre i cinc euros per a un treballador mileurista, segons el document presentat.

Garantir les pensions del baby-boom

L'objectiu d'aquesta nova aportació seria "engreixar” el fons de reserva de manera que puga ser utilitzat a partir de 2030 en cas que hi haja una "desviació de despesa" respecte a les previsions. El govern central té marcada aquesta dècada perquè és llavors quan el sistema "podria veure's més tensionat", segons expliquen fonts pròximes al ministeri. Això es deu al fet que en aquest moment es produirà la jubilació de la coneguda com generació del baby-boom.

El Ministeri de Seguretat Social ha plantejat que, en cas que no hui haja una desviació de la despesa respecte a les previsions, les aportacions extraordinàries i finalistes que s'han anat recaptant es retornarien en forma de cotitzacions més baixes o pensions de major quantia.

El Fons de Reserva de la Seguretat Social va tancar 2020 situat en els 2.138 milions d'euros. En 2011, el fons va arribar a aconseguir una quantia de 66.815 milions d'euros.

Malgrat la proposta del govern espanyol, la reunió de la mesa de diàleg social que ha tingut lloc aquest dimarts s'ha tancat sense cap mena d'acord. El ministeri ha emplaçat els agents socials a reunir-se de nou el dilluns 8 de novembre.

També et pot interessar

stats