El govern espanyol proposa incentivar la jubilació activa dels metges d'atenció primària

L'executiu intenta pal·liar la insuficiència de professionals en aquest nivell assistencial

Atenció Primària demana que els pacients puguen demanar la baixa laboral en les consultes de l'especialista, entre altres
Imatge d'arxiu d'una metgessa d'atenció primària

El govern espanyol ha presentat aquest dijous a les comunitats autònomes, i en breu ho farà als sindicats, una proposta d'incentiu a metges i pediatres d'atenció primària perquè els professionals del sector públic puguen accedir a la jubilació activa amb el 75% de la pensió.

Així ho ha anunciat el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, en una compareixença conjunta amb la responsable de Sanitat, Carolina Darias, al final de la reunió de la Comissió de Recursos Humans. La mesura, han assegurat, ha sigut molt ben rebuda pels consellers. D’aquesta manera, l’executiu intenta pal·liar la insuficiència de professionals en aquest nivell assistencial, resultat d'un procés de jubilació de promocions de metges molt nombroses en els anys huitanta amb una planificació inadequada fa més d'una dècada.

És, ha explicat Escrivá, una "mesura temporal i excepcional" i amb caràcter retroactiu que cal "visualitzar com un projecte pilot de tres anys". Estarà delimitada a aquests professionals, que podran millorar el règim de compatibilització de pensió amb l'activitat laboral, del 75% en lloc del 50% general. També es permetrà als mateixos professionals accedir a la jubilació activa per a treballar en el sector públic sanitari a mitja jornada, igualment podent cobrar un 75% de la pensió, en lloc del 50% que es permet amb caràcter general.

La normativa actual de jubilació implica que les opcions d'allargar la vida laboral de metges en el sector públic estiguen molt limitades. De fet, no poden acollir-se a la jubilació activa, que permet amb caràcter general compatibilitzar el treball amb una pensió del 50% excepte en el cas d'autònoms, que tenen la possibilitat d'arribar al 100% quan contracten un treballador per compte d'altri.

Tampoc és possible la jubilació parcial dels metges que treballen en el sector públic perquè no hi ha hagut desenvolupament reglamentari, encara que sí que tenen la possibilitat de demorar la jubilació als 70 anys, això sí, sense cobrar pensió.

Només els metges del sector privat poden accedir a la jubilació activa amb el 50% de pensió; un de cada quatre dels que estan en aquesta situació –ha especificat Escrivá–, provenen del sector públic i sumen uns 500 en tot Espanya. El 60% té un règim d'autònom. Durant la covid es va establir una fórmula transitòria amb pensió completa, a la qual es van acollir 155 metges del sector públic i dos de la privada, mesura que s'extingeix enguany.

D’aquesta manera, l’executiu espanyol intenta incentivar els professionals d'atenció primària proposant que el règim de jubilació actiu s'estenga als metges generals i pediatres per a pal·liar la insuficiència de professionals en aquest nivell assistencial, resultat d'un procés de jubilació de promocions de metges molt nombroses en els anys huitanta amb una planificació inadequada fa més d'una dècada.

L'atenció primària suposa el 30% dels metges del servei públic, és a dir, 42.000 professionals, dels quals 6.000 són pediatres. Aquesta especialitat és, a més, la que té major ràtio de treballadors majors de seixanta anys: un de cada tres metges, uns 12.000, tenen entre 60 i 65 anys, i 1.500 superen aquesta edat.

També et pot interessar

stats